Burgemeester Ger van de Velde – de Wilde heeft woensdagochtend onder het toeziend oog van een tiental politieagenten het nieuwe politiesteunpunt in het gemeentehuis van Tholen geopend.

Daarmee verdwijnt de publieke functie van het politiebureau aan de Simon Lindhoutstraat, al blijven een aantal agenten daar nog wel werken. De nieuwe werkplek is vooral voor de wijkagenten en de agenten die 112-meldingen rijden. "We hebben hier alle faciliteiten, van een bakje koffie tot toiletten", aldus agent Peter Smaaldijk.

De burgemeester stelde trots en blij te zijn met het steunpunt in het gemeentehuis. "Toen bekend werd dat de politie een aantal bureaus ging afstoten, zijn we meteen met elkaar in gesprek gegaan." Binnen het basisteam Bergen op Zoom, waaronder ook Tholen valt, zijn al eerder steunpunten geopend in de gemeenten Woensdrecht en Steenbergen.

"En nu kunnen ook jullie deze kamers officieel in gebruik gaan nemen", vertelde de burgemeester aan onder andere de wijkagenten. "Het is goed voor zowel de gemeente als de burgers om jullie dicht bij huis te hebben. Zo zijn er korte lijntjes en het steunpunt kan dag en nacht open." Met het doorknippen van een politielint, opende de burgemeester de kamers. Eén voor de administratieve werkzaamheden en één voor gesprekken met burgers.

Burgers

Wijkagent Nico van den Wijngaard nam meteen plaats achter één van de twee computers. "Ik had net al ingelogd om te kijken of het werkt, maar alles doet het." Van den Wijngaard zal samen met wijkagenten Suzanne Kastelijn en Bram Hullekes het meeste gebruikmaken van het steunpunt. "We voelen ons hier welkom", stelde operationeel expert Peter Smaaldijk.

Hij gaat samen met de drie wijkagenten gebruikmaken van de werkplekken in het gemeentehuis. "We hebben er naar uitgekeken om onze intrek hier te nemen. Als de landelijke politie een keuze maakt om politiebureaus te sluiten, dan is het belangrijk dat je toch dicht bij de burgers blijft staan, ondanks die terugtrekkende politie. Met dit steunpunt hopen we dat te bewerkstelligen." 

Volgens Smaaldijk is het belangrijk om te melden dat dit geen echt politiebureau is. "Er zijn geen wapenkluizen of kledingkluisjes en er worden in principe geen aangiftes gedaan in het steunpunt. Burgers kunnen wel op afspraak in gesprek gaan met de wijkagenten en waar nodig is, leveren we maatwerk." 

Dat houdt volgens de agenten in dat wanneer een 87 -jarige vrouw aangifte wil doen, ze haar niet naar Bergen op Zoom sturen. "Dan proberen we haar óf in het steunpunt te helpen óf we komen bij haar langs om thuis een aangifte op te nemen."

Zware jongens

Verdachten die door de politie op Tholen worden opgepakt, worden gewoon naar het politiebureau in Bergen op Zoom gebracht. "Het steunpunt is niet voor de zware jongens. We willen geen verdachten meenemen naar een omgeving waar men die niet verwacht. Ambtenaren zijn daar niet op ingespeeld." 

Volgens wijkagent Nico van den Wijngaard kan het voorkomen dat het steunpunt de ene dag constant in gebruik is en dan weer een hele dag niet. "We werken natuurlijk veel op straat. Daar gebeurt het allemaal, daar vinden inbraken plaats en daar rijden mensen te hard. Dus als de mensen een wijkagent willen spreken, moeten ze wel even een afspraak maken."