Kammeijer schrikt van besluit OM om bedreiger niet te vervolgen

De Bergse wethouder Yvonne Kammeijer noemt het ‘verontrustend’ dat wapenhandelaar Jan B. niet vervolgd wordt na de bedreiging van burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen. 

"Dit is geen goede zaak voor het openbaar bestuur en ook geen goed signaal voor bestuurders die hun nek uitsteken om de criminaliteit in hun gemeente aan te pakken", vindt Kammeijer.

Op de vraag of in Bergen op Zoom gelijkaardige zaken spelen, wil ze niet ingaan. "We hebben dit onderwerp nog niet officieel in het college besproken, maar we hebben heel veel begrip voor het standpunt van Jan Boelhouwer."

Wapenhandelaar B. stond de afgelopen periode voor meerdere vergrijpen terecht. Het wetboek stelt dat de straffen voor afzonderlijke misdrijven niet bij elkaar mogen worden opgeteld, maar dat de straf voor het zwaarste vergrijp met maximaal een derde mag worden verzwaard.

Acht jaar

B. kreeg acht jaar gevangenisstraf opgelegd voor zijn lidmaatschap van een criminele organisatie, maar daarin zijn ook de eerdere straffen voor het laten verdwijnen van het lichaam van de vermoorde Freddy Jansen en verboden wapenbezit al in opgenomen.

Gezien de zwaardere vergrijpen heeft het Openbaar Ministerie geen aparte strafeis opgenomen voor de bedreiging van Boelhouwer en zijn ambtenaren.

Premie

De burgemeester is zwaar teleurgesteld over de gang van zaken: "Het is een premie voor bedreiging. Als je toch al misdaden pleegt, kun je bedreiging er gewoon bij doen. Je wordt toch niet gestraft. Al kreeg hij maar één dag vanwege de bedreiging", uitte Boelhouwer zijn ongenoegen tegenover Omroep Brabant.

Tip de redactie