Drempels weg voor wmo-aanpassingen in huurwoningen

Het wordt voor huurders makkelijker om een woningaanpassing in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning in hun huurhuis doorgevoerd te krijgen. 

De woningstichtingen Woensdrecht en Stadlander hebben samen met de gemeente een overeenkomst bereikt, waarbij zij zoveel mogelijk drempels in de aanvraag hebben weggenomen.

Jaarlijks kloppen er zo’n 75 huurders bij de gemeente aan voor een aanpassing aan hun woning om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Het gaat dan vaak om kleine ingrepen, zoals het plaatsen van een douchezitje, opklapbare toiletbeugels, een drempelhulp of het doorgankelijk maken van de woning voor een rolstoel.

Voorheen moesten de huurders eerst een wmo-indicatie aanvragen bij de gemeente en daarna een zelfde soort proces nog doorlopen om de benodigde woningaanpassing bij de woningstichting er doorheen te krijgen.

Korte lijnen

De woningstichtingen en gemeente hebben daarom afspraken gemaakt om het proces te vereenvoudigen. Bij aanpassingen onder de 1361 euro kan de gemeente de aanvrager meteen doorverwijzen naar de aannemer, zonder tussenkomst van de woningstichting.

"De huurder heeft hier baat bij: zo is veel sneller duidelijk welke eigen bijdrage nodig is en kan hier rekening mee worden gehouden bij de woningaanpassingen. Door de korte lijnen kunnen de aanpassingen bovendien ook sneller worden uitgevoerd", stelt wethouder Lars van der Beek.

Traplift

Ook voor duurdere aanpassingen hebben de corporaties en gemeente afspraken gemaakt, al moeten huurders bij de plaatsing van bijvoorbeeld een traplift of automatische deuropeners wel toestemming vragen van de woningstichting.

Bij de plaatsing van een traplift hebben de drie organisaties afgesproken dat huurders gebruik kunnen maken van het voordelige contract dat de gemeente met Handicare heeft. Dat biedt vooral voordeel voor mensen met een hoog inkomen, die onder normale omstandigheden de traplift niet vergoed krijgen.

Voorwaarden

Via het contract van de gemeente kunnen zij toch gebruikmaken van de gemeentelijke voorwaarden en de afgesproken prijs. Daardoor zijn zij vaak veel goedkoper uit.

De woningstichtingen en gemeente hebben tot slot afgesproken dat aangepaste woningen die na huuropzegging vrijkomen zoveel mogelijk toegewezen worden aan woningzoekenden die eveneens een aangepaste woning nodig hebben.

Tip de redactie