Binnenstad Tholen opgevrolijkt met schilderijen in etalage

Iedere dag wandelt Bap Leunis vanuit zijn huis aan de Windmolen over de dijk naar de haven en gaat hij via de binnenstad weer terug. 

Het doet hem pijn dat de plaats waar hij geboren en getogen is, zoveel leegstand vertoont. Hij kwam op het idee om een lege etalage te vullen met zijn schilderijen en kreeg daar tot zijn blijdschap direct toestemming voor.

De bekende Tholenaar Bap Leunis werd 73 jaar geleden geboren in de Dalemsestraat. "De hele binnenstad stond vol met gezellige kleine winkeltjes", weet hij zich nog goed te herinneren.

In dezelfde binnenstad ging hij tot zijn veertiende jaar naar school en daarna was hij actief als verkoper bij Melse en vele andere zaken tot hij in 1975 makelaar werd. Vanaf die tijd is Leunis een bekende Tholenaar geworden.

Kunstschilder

In 1976 begon Bap te schilderen. Vanaf het begin is hij bij de Kunstroute betrokken geweest maar hij exposeerde ook in het gemeentehuis, Ten Anker en binnenkort in de Meestoof te Sint-Annaland. Hij heeft inmiddels een verzameling aangelegd die vooral ook maritiem gericht zijn. "Hoogaarsen vind ik het mooist."

Leunis kwam zelf op het idee om zijn werken in een lege etalage tentoon te stellen. "De speelgoedwinkel in de Kerkstraat sloot en de lege etalage gaapte me aan. Ik nam contact op met de eigenaar en die vond het een goed idee. Ik doe het vooral voor de gezelligheid en om een fijne sfeer te scheppen."

Tip de redactie