Ruim zestienduizend Woensdrechtenaren mogen op 15 maart hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamer. Burgemeester Steven Adriaansen roept hen allemaal op om gebruik te maken van hun stemrecht.

"Het is in het belang van de democratie dat je je stem niet verloren laat gaan. Deze verkiezingen gaan namelijk ook over jou."

Hoewel alle verkiezingen volgens Adriaansen belangrijk zijn, geldt dat met name voor de Tweede Kamerverkiezing.

"Deze verkiezing gaat over hoe het land bestuurd moet worden. Het gaat over zorg, werk, maar ook de grootte van gemeenten en hoe daarmee om wordt gegaan. Eigenlijk alles wat de inwoners raakt", verduidelijkt hij.

Defensie

Als burgervader van Woensdrecht vindt hij Defensie altijd een belangrijk thema bij de landelijke verkiezingen.

"Zeker de combinatie tussen Defensie en maatschappij, en Defensie en economie. Nu de vliegbasis in Woensdrecht het motoronderhoud aan de F-35 binnen heeft gehaald, is het van belang hoe dat goed ingebed wordt in onze samenleving. Er valt nog meer aan werkgelegenheid binnen te halen. Het is aan het nieuwe kabinet om daarmee aan de slag te gaan", vindt Adriaansen.

Jongeren

Dit jaar is er speciale aandacht om jongeren naar de stembus te trekken. Zo toert Tim Hofman (BNN) met een Stembus door het land om jongeren te enthousiasmeren voor de verkiezingen. Ook in Woensdrecht probeert men jongeren te wijzen op het belang om te gaan stemmen.

"Er zijn dit jaar 224 18-jarigen die voor het eerst hun stem mogen uitbrengen. Zij hebben allemaal een persoonlijke brief gehad, zodat zij hun stem niet verloren laten gaan", aldus Adriaansen.

Naturalisatie

Daarnaast is er nog een groep van zo’n dertig mensen die vanwege een recente naturalisatie ook voor het eerst mogen stemmen. Adriaansen herinnert zich het verhaal van een Belgische dame, die hij ontmoette op de jaarlijkse naturalisatiedag van de gemeente.

"Zij woonde al tientallen jaren in Nederland en besloot zich te naturaliseren, omdat ze wilde gaan stemmen."

Vrijwilligers

In totaal zijn er de komende verkiezing 88 vrijwilligers op de been om het stemmen in goede banen te begeleiden. Een aantal weken geleden had de gemeente nog een groot tekort aan vrijwilligers.

"In totaal hebben zich 130 mensen bij ons aangemeld voor het bemannen van een stembureau en het tellen van de stemmen. Dat heeft ons 55 nieuwe stembureauleden en tellers opgeleverd. Daar zijn we ontzettend blij mee", aldus een trotse Adriaansen.