Onwenselijk, onzorgvuldig en onbehoorlijk. Zo noemt Henk van de Brug, burgerlid van AKT en voorzitter van KBO Putte, het besluit van PostNL om veertien brievenbussen in de gemeente Woensdrecht weg te halen. 

Volgens de Puttenaar worden door het besluit heel veel mensen gedwongen om grotere afstanden af te leggen op weg naar een brievenbus. 

PostNL maakte vorige week bekend haar brievenbusnetwerk op de schop te nemen. Van de 26 brievenbussen verdwijnen er veertien. Daarnaast komen er nog drie exemplaren bij.

In een brief aan alle huishoudens verdedigt PostNL het besluit door te stellen dat er minder post wordt verzonden. Het postbedrijf zegt overleg te hebben gehad met de gemeente en de KBO.

Geen overleg

Dat laatste wordt door Van de Brug bestreden. "Er is geen enkel overleg geweest met KBO Putte", stelt hij. De Puttenaar plaatst daarnaast vraagtekens bij de wijzigingen die PostNL aanbrengt.

In Putte verdwijnen de brievenbussen aan de Pastoor Woltersstraat en Parklaan (nabij camping Hazeduinen), maar blijven de twee aan de Canadalaan en Sint Dionysiusstraat staan. "Die staan op nog geen driehonderd meter van elkaar aan de zijde van het dorp waar de minste huizen staan."

Afstanden

Van de Brug wil daarom PostNL vragen hoe het bedrijf die keuze kan beargumenteren. "Heel veel gezinnen, ouderen en mensen met een handicap moeten van PostNL nu grote afstanden afleggen voor een brievenbus. Dat is onwenselijk, onzorgvuldig en onbehoorlijk", vindt de Puttenaar.

Daarnaast heeft hij ook vragen gesteld aan het Woensdrechtse gemeentebestuur. Wethouder Lars van der Beek zegt in een reactie dat de gemeente afgelopen najaar al op de hoogte is gebracht van het plan van PostNL.

Geen details

"Er was niet echt sprake van overleg, de wijziging werd ons medegedeeld. In die brief stonden overigens ook geen details over welke brievenbussen er zouden verdwijnen."

Het college deelt de zorgen van Van de Brug wel. Burgemeester Adriaansen: "Juist de oudere doelgroep schrijft nog regelmatig een brief en die wordt met dit besluit het hardst getroffen."

Oplossingen

Het verdwijnen van de veertien brievenbussen is donderdagavond ook besproken in de vergadering van de Wmo Adviesraad. Voorzitter Christ de Weert wil kijken hoe de pijn verzacht kan worden.

"Dit is een besluit van een commercieel bedrijf. Ik verwacht niet dat we dat kunnen terugdraaien. We kunnen wel proberen om in oplossingen te denken. Het is voor ons nog allemaal heel vers, maar we zien wel al meerdere burgerinitiatieven ontstaan. Dan is het zaak om die te bundelen en samen tot een oplossing te komen."