Als het aan Erik Verbogt en Jacques Backx ligt van de Bergse CDA-fractie wordt het pad tussen de Kruisberg en de Zoutendamseweg in Halsteren nieuw leven ingeblazen.

De gemeente is op dit moment bezig met werkzaamheden aan de wandel- en fietspaden tussen de Kastanjelaan en de Zoutendamseweg en het CDA wil 't Saske meteen meenemen.

't Saske kan een ideale langzame verkeersroute vormen tussen de wijken (nieuwe) Schans, Centrum en de Beek en is ook een geschikte toegang tot naar de Lidl", stellen de twee raadsleden in een brief aan het college.

't Saske of Sasbaantje is een oude weg die voorkomt op atlassen uit 1836 en 1905, maar in de loop van de jaren is de weg in vergetelheid geraakt. Bij de aanleg van de Steenbergseweg in 1938 werd de weg tussen grofweg de Kruisberg en Zoutendamseweg voor het eerst onderbroken.

Onderbroken

"Bij de aanleg van de wijk De Schans werd de weg nog eens onderbroken door de Kastanjelaan", aldus Verbogt. "Gelukkig werden de oude eiken structuren die langs delen van de weg lopen gespaard."

Door verschillende andere aanpassingen in de openbare ruimte is de historie van ’t Saske desondanks steeds minder zichtbaar. "Het verleggen van het fietspad voor de nieuwe Lidl heeft gezorgd voor het verwijderen van de kinderkopjes bij de oversteek van de Steenbergseweg. Deze kinderkopjes markeerde ’t Saske tot aan de zomer van 2016." 

Verlichting

Ook bij de laatste werkzaamheden aan de verlichting werd geen rekening gehouden met 't Saske. De sloot werd verder doorgetrokken, waardoor de weg nog slechter begaanbaar is.

"Toch zie je tot op de dag van vandaag en ondanks alle belemmeringen die het in de loop der jaren heeft doorstaan, dat ’t Saske nog steeds gebruikt wordt door wandelaars en fietsers." Niet alleen omdat het een korte route naar de supermarkt is, maar ook omdat het een veilige route is waar je weinig auto’s tegenkomt.

Opwaarderen

Het CDA wil daarom 't Saske opwaarderen tot langzaam verkeersroute, door onder andere straatnaambordjes te plaatsen en verschillende delen van ’t Saske aan elkaar te koppelen zodat er een weg ontstaat. "Zo komt er meer beleving van het historische groen van Halsteren, de weg wordt immers deels begeleid door oude bomen." 

Door de drie delen waaruit het pad nu bestaat met een zogenaamde halfverharding te verharden moet het baantje volgens het CDA een uniform uiterlijk krijgen. "We willen graag dat het college in gesprek gaat met De Viersprong betreffende het openstellen van het Testersbaantje."

Afgesloten

In het verlengde van 't Saske ligt het Testersbaantje, vernoemd naar de familie Testers die tot de Tweede Wereldoorlog in villa Buitenrust (de Viersprong) woonde. "De Viersprong heeft helaas de weg afgesloten, waardoor deze niet meer gebruikt kan worden."