De gemeente Tholen en IVN Zeeland zijn op zoek naar (groot)ouders die leerkrachten op de basisscholen willen ondersteunen in het natuuronderwijs.

Deze zogenoemde natuurouders kunnen op 28 maart meedoen aan een gratis speciale natuuroudercursus die drie dagen duurt.

"Natuurouders nemen kinderen mee naar buiten en laten ze verbazen en verwonderen over al het moois wat er in de natuur te vinden is", vertelt Vincent van der Veen van IVN Zeeland.

Iedere betrokken ouder of grootouder kan een natuurouder worden met denk aan de cursus. In drie lessen, met zowel een theoriegedeelte als een practicum, leren de vrijwilligers meer inzicht te krijgen in de omgang met een groepje kinderen en hoe kinderen leren.

Aandacht

"Aan bod komen onder andere de onderwerpen hoe je kinderen kunt boeien in de natuur, welke vragen je stelt en hoe je de aandacht van kinderen kunt pakken."

De eerste les is een introductieles voor de nieuwe natuurouders en de twee volgende lessen zijn voor zowel nieuwe als bestaande natuurouders.

Project

"Deelnemers leren welke materialen ze kunnen gebruiken om de natuur in de omgeving nog beter te bekijken, te beleven en te kennen. Aan het eind van de cursus gaan ze met een concreet project aan de slag. Na het volgen van de natuuroudercursus zijn ze in staat om de leerkracht te helpen bij de uitvoering van natuurlessen op school." 

Belangrijk om te weten is wel dat de invulling van de lessen te allen tijde de verantwoordelijkheid blijft van de school en de leerkracht.