De Woensdrechtse Partij van de Arbeid is op zoek naar nieuwe raads- en bestuursleden. 

Deze raadsperiode had voor de Woensdrechtse PvdA-afdeling eigenlijk een overgangsfase moeten zijn.

Fractievoorzitter en partijboegbeeld Cees Jaspers kondigde in 2014 al aan aan zijn laatste periode als raadslid begonnen te zijn, maar de spoeling voor nieuwe (burger)raadsleden is erg dun. 

Met de ervaren raadsleden Cees Jaspers en Ellen van Oevelen op plaats 1 en 2 op de kieslijst en de twee aanstormende talenten Marieken de Lange en Jeroen Beunk op plaats 3 en 4 leek de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 de basis gelegd te hebben voor de toekomst.

Burgerraadslid

Beide nieuwkomers begonnen ook enthousiast als burgerraadslid, ter voorbereiding op hun toekomstige raadslidmaatschap, maar De Lange stapte kort na haar beëdiging als raadslid over naar ABZ. Maar ook zonder de overstap van De Lange is de spoeling momenteel erg dun, merkt Peter van Heijst, sinds begin vorig jaar de nieuwe voorzitter van de Woensdrechtse PvdA-afdeling.

"Voor het bestuur zoeken we eigenlijk ook nog een nieuwe penningmeester. Daarnaast is het altijd fijn om met meer mensen aan tafel te zitten om gedachten uit te wisselen."

Alle leeftijden

De vernieuwing is ook wenselijk, omdat Jaspers al in 2014 heeft aangegeven na deze raadsperiode een stapje terug te willen doen.

Jaspers: "Ik ben al sinds 1986 politiek actief voor de PvdA, waarvan vier jaar als wethouder. Volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen ben ik 67 jaar, maar we zijn geen seniorenpartij. We vertegenwoordigen alle leeftijden."

De PvdA is daarom met name op zoek naar dertigers en veertigers die zich bij de fractie willen aansluiten. Met Jeroen Beunk heeft de partij volgens Jaspers al een goede kandidaat in huis. "Jeroen is zeer bedreven. Het afgelopen jaar was hij bij iedere opinieraad erbij. Maar hij kan de kar niet alleen gaan trekken."

Waterschap

Naast Beunk heeft de partij ook in Wendy de Koning-Bogers een mogelijke kandidaat voor de toekomst in huis. De Koning-Bogers is momenteel secretaris van de lokale afdeling en daarnaast lid van het Algemeen Bestuur van het waterschap namens de PvdA.

Die laatste functie betekent echter dat zij zich nog niet direct kandidaat zal stellen voor de Woensdrechtse gemeenteraad. "Binnen de PvdA is er namelijk de regel dat je niet voor meerdere overheden tegelijkertijd actief kunt zijn", verklaart De Koning-Bogers.

Termijn

"Mijn termijn bij het waterschap loopt nog door tot 2019. De kiezers hebben mij het vertrouwen gegeven tot maart 2019 en dat wil ik niet schaden. Mocht ik door de mogelijkheid krijgen om op te gaan voor een tweede termijn, dan doe ik dat net als nu met volle overgave, want volksvertegenwoordiger zijn geeft veel voldoening."

Ondertussen 'proeft' ze af en toe al wel aan de gemeenteraad. "Alle raadsvergaderingen zijn openbaar en als secretaris kan ik altijd aanschuiven bij de fractieoverleggen, maar voor nu ligt mijn focus op het waterschap."

Achterban

Toch zijn types als Beunk en De Koning-Bogers wel de mensen waar de PvdA voor de toekomst naar op zoek is. Van Heijst: "We hebben nu een hele leuke ploeg, weliswaar een kleine ploeg, maar dat maakt ons ook erg hecht. Al staan we natuurlijk open voor nieuwe mensen", nodigt de voorzitter uit.

Aan achterban heeft de partij in ieder geval geen gebrek. Bij de gemeenteraadsverkiezingen kan de PvdA doorgaans op zo’n duizend stemmen rekenen. Daarnaast telt de partij zo’n 42 leden, waarvan een klein aantal ook actief betrokken is.

"Maar het is net als met veel verenigingen en andere organisaties; ook voor ons is het moeilijk om voldoende mensen te vinden voor het bestuur en de fractie", zegt Jaspers.

Progressieve geluid

De PvdA hoopt daarom niet alleen haar eigen achterban, maar ook aanhangers van onder andere GroenLinks en de SP te kunnen aanspreken. Van Heijst: "In feite is de PvdA de enige landelijke partij die in de gemeente Woensdrecht het progressieve geluid laat horen. Wie dat geluid aanspreekt, kan zich bij ons aansluiten."

Over drie maanden begint de PvdA met de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Dan zal ook een speciale commissie zich buigen over de kandidaten voor de kieslijst. De PvdA streeft er dan naar om de opvolging van de partij in beeld te hebben. Wie interesse heeft, kan zich tot het bestuur of de fractie wenden.