Wethouder wil discussies onder de glazen stolp voorkomen

Wethouder Arjan van der Weegen is tijdens de commissievergadering Burger en Bestuur om opheldering gevraagd door GroenLinks-fractievoorzitter Peter van den Ouden over zijn uitspraak ‘Doe ff normaal’.

Van der Weegen gebruikte deze kreet tijdens de wekelijkse persconferentie, waarbij hij zijn zorgen uitsprak over raadsleden die kritiek uiten op het beleid dat door de raad is vastgesteld. Dat viel bij Van den Ouden niet in goede aarde.

Van den Ouden had vragen gesteld over de bomenkap tussen Lamsoor en de Snoekplas en stelde dat de gemeente Bergen op Zoom na de bomenkap de titel 'Groenste Stad' maar beter in kon inleveren.

"Als raadslid stel ik vragen, omdat ik verantwoordelijk ben om het college te controleren. Ik stel verduidelijkende vragen als het gaat om uitvoering binnen de kaders zoals wij die als raad gesteld hebben, waarvan ik vind dat die uitvoering niet goed gedaan wordt en waarvan ik vind dat de impact groot is", begon Van den Ouden zijn betoog.

"Ik begrijp heel goed dat het zo waarschijnlijk niet is bedoeld. Maar, nu wordt de schijn opgeworpen dat de wethouder het vervelend vindt dat er vragen gesteld worden."

Beeldvorming

Wethouder Arjan van der Weegen verdedigde zich door te stellen dat het raar zou zijn als GroenLinks niet voor het groen in de stad mag opkomen. "Maar", zei hij, "er wordt wel door ons allen, zowel door de raad als het college, snel naar de pen gegrepen waardoor onrust ontstaat." 

Van der Weegen is het eens met Van den Ouden dat de raad het college moet controleren. "Maar, ik ben ongerust over de beeldvorming als wij heel veel oordelen in brieven gaan zetten. Zoals bijvoorbeeld: 'Lever de prijs van de Groenste Stad maar in'."

Incasseren

Dat juist de uitspraak 'Doe ff normaal' tot een bepaalde beeldvorming kan leiden bij burgers moet dan ook het college beseffen, stelde Van den Ouden. "Wij stellen vragen omdat er al onrust is. GroenLinks schrijft niet makkelijk brieven, er moet heel wat gebeuren wil GroenLinks in de pen kruipen."

"Wij gebruiken dat middel op een verantwoorde manier. Dus, doe eens normaal? Wij vinden juist dat het normaal is om brieven te schrijven. Je moet kunnen incasseren wederzijds en dat moet ook kunnen gebeuren door middel van brieven en een debat."

Tip de redactie