Werkzaamheden op landgoed Mattemburgh gestart

Landgoed Mattemburgh ondergaat de komende twee jaar een flinke kwaliteitsimpuls.

Daarvoor wordt het restaurant in de bestaande orangerie uitgebreid en krijgt het landgoed met de bouw van een nieuwe orangerie weer een eigen winterstalling voor haar bijzondere plantencollectie.

Daarnaast krijgt het landgoed een tweede toegang en een nieuwe grote parkeerplaats. De ontwikkelingen moeten ervoor zorgen dat de kosten voor het landgoed beter beheersbaar zijn om zo het behoud te kunnen waarborgen.

Bomenkap

Officieel moet het nieuwe bestemmingsplan voor Mattemburgh donderdag 23 februari nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad, maar de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwe ontwikkelingen zijn vorige week al gestart.

Naast de bestaande entree aan de Beukendreef komt even verderop een tweede toegang tot een nieuw parkeerterrein met zeventig parkeerplaatsen op het landgoed.

Daarvoor is een open plek gecreëerd in het bos. “We zijn bewust nu al begonnen met het kappen van de bomen om voor het broedseizoen klaar te zijn”, zegt boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap.

Alert

"Als natuurorganisatie zijn wij er natuurlijk extra alert op om geen problemen met het bos te veroorzaken. Daarom hebben we eerst gekeken of er geen dieren in het gebied verblijven."

Ter compensatie van de bomenkap heeft Brabants Landschap vorig jaar al een nieuw stuk bos aangeplant op het nabijgelegen landgoed Lindonk. Daarnaast zullen ook op het parkeerterrein zelf bomen teruggeplant worden voor een groene uitstraling

Visie

De aanleg van het nieuwe parkeerterrein maakt deel uit van een complete visie voor het landgoed genaamd 'Behoud door ontwikkeling'. Centraal daarin staat de bijzondere 'horticultuur' (hovenierskunst) op Mattemburgh.

Zo herbergt het landgoed een unieke collectie kuipplanten met citrussen, agaves, laurieren, granaatappels en mimosa’s, waarvan sommige planten al meer dan 150 jaar oud zijn.

Kostenpost

Zowel het behoud van de planten als de monumentale gebouwen vormen echter een flinke kostenpost voor Brabants Landschap, dat eigenaar is van het landgoed. Het belangrijkste verdienmodel vormt het huidige restaurant, dat in 2005 de deuren opende in de orangerie.

Volgens de nieuwe visie zet Mattemburgh nog meer in op (exclusieve) feesten, bruiloften, zakelijke diners en vergaderingen. Daarbij bestaat ook de mogelijkheid om een ruimte in de villa te huren of om daar te overnachten. Ook het theekoepeltje kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld een high tea.

Nieuwbouw

Volgens De Jonge loopt Brabants Landschap als eigenaar nu nog echter tegen een aantal zaken aan.

"De keuken van het restaurant bevindt zich echter nog altijd in een noodgebouw en is nodig aan vervanging toe. Daarnaast zijn we nu nog jaarlijks veel geld kwijt aan de winterstalling van onze plantencollectie. De planten worden nu nog iedere winter naar Moerstraten gebracht, maar het vervoer en de stalling daar kosten gewoon veel geld."

Uitbreiding

In het najaar hoopt Brabants Landschap daarom te kunnen starten met de uitbreiding van het restaurant van in totaal 475 vierkante meter, met daarin ook een definitieve keuken. Als die klaar is, wordt op het nieuwe parkeerterrein ook een nieuwe orangerie met een oppervlakte van 725 vierkante meter gebouwd.

"Daardoor kunnen onze planten vanaf 2018 weer het hele jaar op het landgoed blijven. Dat scheelt niet alleen in de kosten, maar het landgoed is ook de plaats waar deze planten thuishoren", aldus De Jonge.

Tip de redactie