Tien daklozen krijgen woning in Bergen op Zoom

Tien mensen die al jaren dakloos zijn, krijgen de kans om hun leven weer op de rails te krijgen. 

Via het project Housing First willen Stichting Mozaïk en WijZijn TraverseGroep langdurig daklozen onder intensieve begeleiding onderbrengen in reguliere woningen.

Dat zal gebeuren in de gemeente Bergen op Zoom, maar ook daklozen uit Halderberge, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht kunnen meedoen aan het project.

Het idee achter Housing First is dat mensen die langdurig op straat leven eerst worden geholpen aan een dak boven hun hoofd en vanuit die situatie kunnen werken aan hun andere problemen.

Concept

"Dit concept is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar het principe heel succesvol is. Tachtig procent van de daklozen blijkt hiermee geholpen te zijn", weet de Bergse wethouder Yvonne Kammeijer.

Het krijgen van een eigen huis is echter wel aan strenge voorwaarden verbonden. Deelnemers moeten zeer intensieve begeleiding accepteren, moeten gewoon huur betalen en mogen beslist niet voor overlast zorgen. Het afkicken van een verslaving is daarentegen niet nodig om in aanmerking te komen voor het project.

Dat maakt deze aanpak volgens Kammeijer ook zo uniek. "Eerst de huisvesting regelen en dan met intensieve begeleiding ervoor zorgen dat deze mensen weer hun plekje in de samenleving terugkrijgen."

Pilot

In het project werken WijZijn TraverseGroep en Stichting Mozaïk nauw samen. WijZijn TraverseGroep is in de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht verantwoordelijk voor de daklozenopvang, terwijl Mozaïk actief is in de geestelijke gezondheidszorg.

Vooralsnog gaat het om een pilot die gedurende twee jaar zal lopen. In die twee jaar worden tien woningen vrijgemaakt voor Housing First. Het college van Bergen op Zoom heeft als centrumgemeente voor de zes gemeenten besloten om bijna vier ton beschikbaar te stellen voor de pilot.

Tip de redactie