65 appartementen op terrein voormalige brandweerkazerne

Het braakliggende terrein van de voormalige brandweerkazerne aan de Westersingel in Bergen op Zoom wordt ingevuld met een woonzorgcomplex. 

De Amsterdamse zorgontwikkelaar Fivente wil in totaal 65 appartementen realiseren volgens haar Nieuw Hollands Wonen-concept, waarbij jong en oud – al dan niet met een zorgindicatie – samenwonen in één complex. 

Alle generaties

Fivente omschrijft het Nieuw Hollandse Wonen als 'een woonomgevingsconcept dat jong en oud toekomstperspectief biedt'. Het concept speelt in op de wensen van zowel jongeren als ouderen om zelfstandig te kunnen en blijven wonen, dichtbij belangrijke (zorg)voorzieningen.

Volgens de ontwikkelaar gaat het concept verder dan de inmiddels bekende levensloopbestendige woningen, omdat de appartementen zich richten op een brede leeftijdsdoelgroep. "Alle generaties wonen weer met elkaar en bij elkaar in de buurt."

Buitenruimte

In het Bergse plan is daarom ruimte voor 35 reguliere appartementen, in combinatie met nog eens dertig zorgappartementen voor intramurale zorg. Die laatste woningen hebben weliswaar een aparte ingang, maar kijken net als de andere appartementen uit op de buitenruimte, die als een soort dorpstuin voor de bewoners dient.

De combinatie van meerdere leeftijden en doelgroepen in één complex maakt het volgens de ontwikkelaars voor de toekomstige bewoners makkelijker om door te stromen en inpandig te verhuizen.

Het college is dan ook erg te spreken over het plan van Fivente. "Het geeft antwoord op de groeiende behoefte aan zorgwoningen en dat dicht op de binnenstad en op alle voorzieningen."

Het gemeentebestuur heeft daarom het ontwerpbestemmingsplan, dat het complex mogelijk moet maken, voorgelegd aan de gemeenteraad.

Hoogte

Volgens het college zal vanwege de locatie, die als schakel geldt tussen de binnenstad en het Havenkwartier, wel extra kritisch zijn op de architectuur van het nieuwe gebouw. In het ontwerpplan is onder meer vastgelegd dat de basislaag zo’n twaalf meter hoog mag zijn, met een mogelijkheid van een hoogteaccent tot maximaal vijftien meter.

Het complex zal een eigen inpandige en deels verdiepte parkeergarage krijgen van 71 parkeerplaatsen, waardoor de omwonenden geen extra parkeerdruk zullen ervaren.

Tip de redactie