19-jarige Eleni Georgaki produceert nieuwe film

Het Dutch Film Collective presenteert op vrijdag negen december haar nieuwste film: Peter de Kapstokreparateur.

De groep van jonge filmmakers bracht in 2014 een eerste film uit (Focus) en in februari van dit jaar verscheen de tweede film (Challenger) op het scherm. Producent van de derde film is de in Steenbergen woonachtige Eleni Georgaki en draagt de titel: Peter, De Kapstokreparateur.

Het Dutch Film Collective bestaat uit een groep jongeren die elkaar voor een groot deel kent van de oude middelbare school, het Wolfert Dalton in Rotterdam. "We verveelden ons tijdens één van de zomervakanties en besloten toen uit verveling om maar een speelfilm te maken", vertellen de regisseurs Vera Michilsen en Jorick Buurstra.

Ze begonnen met het filmen toen ze nog vierdeklassers waren. "Alles ging een beetje last-minute, maar uiteindelijk is het toch gelukt om de eerste film af te maken." De film werd zelfs vertoond op het Wired Festival in Rotterdam. "Ook onze tweede film hebben we daar mogen vertonen."

Kapstok

De derde film, Peter de Kapstokreparateur, is volgens de regisseurs een nogal absurdistisch verhaal over Peter die zijn geheugen verliest. "Hij weet niet meer wat hij is en wat hij wil doen, tot hij een kapstok ontmoet die hem verder helpt in het leven", vertelt Jorick Buurstra.

"We hebben nogal een absurdistische stijl in schrijven", vult Vera hem aan. "Al is het bij deze film wel wat extremer aanwezig dan bij de vorige films." 

Lang duurt de speelfilm niet, want na zeven minuten verschijnt de aftiteling al. "Maar we zijn inmiddels al bezig met een groter project voor een film van ongeveer veertig minuten." De film is op diverse locaties opgenomen, waaronder ook in Steenbergen.

"Het huis van Eleni paste mooi in het verhaal, dus we hebben onder andere bij haar thuis en in de schuur gefilmd."

Team

De Steenbergse Eleni is de vaste producent voor de films van het Dutch Film Collective, maar in principe zijn de rollen binnen het team vrij invulbaar. Zo regelt ze nu als producent allerlei kostuums, rekwisieten en locaties om te filmen, maar vorig jaar was Eleni juist de scriptschrijver en regisseur.

"We vinden het als vriendengroep gewoon leuk om iets compleet debiels, maar toch ook iets moois te maken", vertelt Buurstra. "Het hele proces om iets te maken met het team is gewoon enorm leuk", stelt Vera. Of de groep ook in de toekomst doorgaat met het maken van films is nog niet zeker.

"We doen dit voor onszelf, maar het zou het niet waard zijn als er niemand kijkt. Zeven minuten film is minstens 400 uur werk voor ons. We hebben hier geen les in gehad, we doen gewoon ons eigen ding en dat kost veel tijd." 

De eerste film heeft inmiddels 7000 views op Youtube, Peter gaat het volgens Jorick en Vera ook goed doen. "We willen wel een stijgende lijn blijven zien in de films, maar dit is echt de leukste die we tot nu toe hebben gemaakt."

Tip de redactie