Informatiepunt Rammegors is officieel geopend

Het moest eigenlijk een feestje worden voor Staatsbosbeheer, maar de opening van het informatiepunt bij het Rammegors stond vooral in het teken van de opening van het doorlaatmiddel.

Hoewel niet iedereen blij is met de terugkeer van het getij in het natuurgebied, is Rijkswaterstaat erg trots dat precies twee jaar na dato het doorlaatmiddel opnieuw geopend kon worden.

Het informatiepunt aan de parallelweg in Sint Philipsland is al sinds het voorjaar van 2016 door recreanten te bezoeken, maar de officiële opening liet een lange tijd op zich wachten. Afgelopen week was het dan eindelijk zo ver.

"De informatieborden staan in het teken van het getij, dus we hebben gewacht tot het getij daadwerkelijk terug is gekeerd naar het Rammegors", legt boswachter Wendy Janse uit. Dat moment kwam op 5 december 2016, precies twee jaar na de eerste opening van het doorlaatmiddel tussen de Oosterschelde en het Rammegors.

Bert van Beveren, districtshoofd Rijkswaterstaat Zee en Delta, legt uit wat er in de afgelopen twee jaar is gebeurd. "Op 5 december 2014 ging het doorlaatmiddel open en al op 19 december 2014 kwamen we erachter dat er erosie plaatsvond en dat ging zo snel dat er een ontgrondingskanaal ontstond." 

Het zand was fijner dan verwacht en de stroming was sterker dan gedacht. In april 2015 ging het doorlaatmiddel weer open en hij ging ook meteen weer dicht. De dam aan de binnenkant bezweek.

Werkzaamheden

"Waarom duurde het daarna zo lang? We wilden niet dat het weer fout zou gaan, dus er zijn allerlei modelberekeningen gemaakt en er moesten speciale materialen aangeschaft worden." Vrijdag 2 december werden de laatste werkzaamheden afgerond waarna het doorlaatmiddel van het Rammegors getest kon worden.

De komende tijd gaat Rijkswaterstaat enorm goed monitoren of alles naar behoren werkt. Zo gaan de schuiven af en toe dicht voor controle en er wordt gekeken of het doorlaatmiddel inderdaad sluit bij hoog water.

"Deze vertraging heeft de gemeenschap niets gekost, omdat er van tevoren een afspraak is gemaakt met de aannemer", vertelt Anton van Berchum (Rijkswaterstaat).

"De bodembescherming is in de afgelopen twee jaar verdubbeld en er zijn extra betonnen blokken aangebracht om de stroming te breken. We gaan er dan ook niet vanuit dat het nu nog een keer fout gaat."

Protest

Dat niet iedereen blij is met de terugkeer van het getij in het Rammegors, blijkt uit de woorden ‘De Flop’ die voor de officiële opening van het informatiepunt werden aangebracht op één van de muurtjes. Gelukkig kon dit makkelijk verwijderd worden.

"De afgelopen twee jaar heeft het Rammegors alsnog veel onderwater gestaan met zout water. Daardoor is de vegetatie veranderd en er heeft een grote ecologische omslag plaatsgevonden", vertelt Van Berchum.

Met de opening van het doorlaatmiddel veranderd er landschappelijk gezien de komende tijd dan ook niet veel meer. "Het gebied wordt alleen boeiender om langs te wandelen, vanwege de komst van eb en vloed", aldus Van Berchum.

Informatiepunt

Om het informatiepunt over het Rammegors te openen werd wethouder Frank Hommel gevraagd een lintje door te knippen.

"Toen wij hoorden van dit plan, hoefden we geen moment na te denken. Dit past precies in het plaatje dat de gemeente Tholen voor ogen heeft. Wij willen ons richten op fietsers, wandelaars en duikers en op alles wat Tholen en omgeving te bieden heeft." 

De wethouder sprak dan ook zijn dank uit voor de vele vrijwilligers die met ziel en zaligheid gewerkt hebben aan het punt. "Ik fiets regelmatig over het eiland en er wordt al volop gebruikgemaakt van het informatiepunt", weet de wethouder te vertellen. "Niet iedereen is positief, maar we moeten het de tijd geven om te ontwikkelen." 

De komende jaren gaan Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de gemeente Tholen werken aan meer informatiepunten rondom de Oosterschelde. "Het uitzicht is natuurlijk belangrijk, maar het is ook goed dat mensen er iets leren", besluit Frank Hommel.

Tip de redactie