'Woningaanbod voor jongeren is op peil'

Er zijn genoeg betaalbare woningen voor jongeren in de gemeente Bergen op Zoom. 

Dat stelt wethouder Patrick van der Velden als reactie op het verwijt van de BSD dat het college teveel dure projecten ontwikkelt, ten koste van van de woningvoorraad voor jongeren.

Bovendien geeft het college aan dat teveel goedkope nieuwbouw leidt tot leegstand. In plaats daarvan zet de gemeente in op de kwaliteitsverbetering van de bestaande woningvoorraad.

De gemeente Bergen op Zoom kondigde de afgelopen periode diverse nieuwbouwprojecten aan. Eén daarvan is het luxe appartementencomplex Havenstaete in Kijk in de Pot Zuid. De 25 luxe appartementen en vallen in een hoge prijsklasse.

BSD-raadslid Peet Bakx verweet het college met name dure projecten te ontwikkelen die hen veel geld op leveren, terwijl jongeren juist naarstig op zoek zijn naar goedkopere woningen. Wethouder Van der Velden is het niet eens met de beschuldiging en weerlegt het beeld dat er te weinig goedkope woningen zijn.

Nieuwbouwprojecten

Wethouder Van der Velden stelt dat niet enkel dure nieuwbouwprojecten in ontwikkeling zijn. In 2017 is de bouw voorzien van ruim honderd wooneenheden die kleinschalig en betaalbaar zijn.

Deze worden onder andere ontwikkeld binnen ScheldeVesting, het Stationsgebied en in de binnenstad (Vlaszak). Er komen binnenkort dus extra huisvestingmogelijkheden voor jongeren beschikbaar.

Woonvoorraad

Naast de nieuwbouwprojecten zet de gemeente uitgebreid in op doorstromingsmogelijkheden binnen de bestaande woonvoorraad. Een zeer groot deel van de totale woonvoorraad in Bergen op Zoom bestaat namelijk uit betaalbare woningen, stelt wethouder Van der Velden. 

"Op 1 januari 2016 bestond de woningvoorraad in Bergen op Zoom uit 29.413 woningen. Hiervan had 38 procent van de woningen een WOZ-waarde van minder dan 150.000 euro. Nog eens 29 procent van de bestaande woningvoorraad had een WOZ-waarde van tussen de 150.000 euro en 200.000 euro."

De wethouder weerlegt hiermee het beeld wat Peet Bakx schepte dat jongeren in Bergen op Zoom veel moeite hebben met het vinden van een goedkope woning in de stad door een gebrek aan aanbod.

Tip de redactie