De papierhandel aan de Industrieweg in Sint Philipsland blijft ondanks de inval van de politie eerder dit jaar gewoon open.

Burgemeester Ger van de Velde – de Wilde gaf op 6 juni 2016 aan voornemens te zijn het pand te sluiten voor twaalf maanden op basis van het Damoclesbeleid, maar hiervan wordt toch afgezien.

Het Damoclesbeleid is gericht op het tegengaan van drugshandel. Een burgemeester kan een pand of woning sluiten als er in het betreffende pand drugs zijn aangetroffen, maar daar was in dit geval geen sprake van.

De inval van de politie op 12 april 2016 bij de papierhandel vond plaats, nadat in de haven van Antwerpen een container werd aangetroffen bestemd voor dit adres, waarin zich cocaïne bevond.

Container

“Deze container is door de Belgische politie leeggehaald en vervolgens doorgevoerd naar de geplande eindbestemming in Sint Philipsland. Tijdens de inval aan de Industrieweg zijn daar, noch in de container, bedrijfspanden en woning, drugs aangetroffen”, aldus de gemeente.

Daarom is er geen mogelijkheid voor bestuursrechtelijk optreden zoals het sluiten van het pand. Tegen de verdachten loopt nog wel een strafrechtelijk onderzoek, waarin hen andere strafbare feiten ten laste worden gelegd.