De gemeente Woensdrecht trekt het komende jaar ruim vijf ton uit voor rioolwerkzaamheden. 

Ieder jaar wordt middels een inspectie vastgesteld welke riolering aan vervanging toe is en welke riolering alleen gerenoveerd moet worden. Daarnaast wordt gekeken naar pompen en andere mechanische installaties. "Eén van de grootste ergernissen van de mens is een verstopt riool", aldus wethouder Jeffrey van Agtmaal.

Per huishouden wordt jaarlijks een bedrag betaald aan rioolheffing, dit geld gaat allemaal in een spaarpotje om gedurende het jaar de riolering aan te kunnen pakken. De gemeente Woensdrecht heeft een inspectie laten uitvoeren waarbij gekeken wordt naar welke werkzaamheden nodig zijn en dit is samengevoegd in een uitvoeringsprogramma voor 2017. Kosten: 540.783 euro.

Werkzaamheden

Het geld wordt onder andere ingezet voor deelreparaties in verschillende riolen in Woensdrecht en Ossendrecht. Daarnaast wordt een aantal pompen en mechanische installaties vervangen en er worden aanpassingen gedaan in bepaalde straten om wateroverlast tegen te gaan. Riolen worden volgens de wethouder pas vervangen als ze daadwerkelijk versleten zijn.

Tegenwoordig hoeven straten niet eens meer helemaal opengebroken te worden om de riolering aan te pakken. "Als de riolering aan de buitenkant nog goed is, kunnen we kiezen voor relining. Hierbij wordt een soort van interne bekleding aangebracht binnen in de riolering, voor als er bijvoorbeeld kleine scheurtjes zichtbaar zijn."

Wateroverlast

Volgens wethouder Jeffrey van Agtmaal heeft de riolering de laatste jaren veel te lijden doordat veel zaken worden doorgespoeld. "Daarnaast merk je natuurlijk dat regenbuien tegenwoordig steeds heftiger zijn", aldus Van Agtmaal. Om die enorme stortvloed aan regenwater op te kunnen vangen heeft de gemeente al verschillende maatregelen getroffen. Zo zijn er zogenaamde wadi’s aangelegd in Huijbergen en een zinkbassin in Putte. "Maar, niet iedere wijk is geschikt om een wadi aan te leggen", stelt de wethouder.

Daarom wordt bij nieuwbouwwijken erg gelet op het aanbrengen van veel groen, zodat het regenwater makkelijk opgenomen kan worden. "Veel mensen bestraten tegenwoordig hun tuintje, waardoor het regenwater moeilijker wordt opgenomen en waardoor wateroverlast ontstaat." Eén van de plekken waar de overlast aanwezig is, is volgens Van Agtmaal aan de Peeberg in Ossendrecht. "Hier zijn we nog aan het kijken wat we kunnen doen om de overlast af te nemen."