Afgelopen weekend was het alweer de vierde zondag van november en dat betekent traditiegetrouw de ATB Toertocht van Woensdrecht.

Zo’n duizend wielrenners vanuit alle windstreken reisden af naar café Non Plus Ultra waar de start en finish lagen. De organisatie sprak, ondanks de concurrentie vanuit Nieuwmoer, van een geslaagde 21ste editie van de toertocht.

Het moet ideaal fietsweer zijn voor een toertocht door de Brabantse Wal. Dat moeten zo’n duizend recreanten deze zondagochtend gedacht hebben. Net buiten de dorpsgrenzen van Woensdrecht schuiven de bestuurders hun auto’s met fietsrekken achter aan de alsmaar groeiende ketting in de polder.

Nieuwmoer

Niet alleen recreanten uit de gemeente Woensdrecht verschijnen aan de start bij café Non Plus Ultra. Ook genoeg Belgen hebben dit weekend de crossfiets uit de schuur gepakt voor een tocht van ruim 25 of 45 kilometer. Zo ook Jacky en Fré: "We komen van de omgeving Antwerpen speciaal hier naartoe voor de toertocht. Het is maar zo’n kleine twintig minuutjes met de auto, dus echt ver is het niet om even een mooi tochtje te maken."

Naast de Belgische deelnemers van net over de grens heeft de organisatie ook wielrenners op de lijst staan die van iets verder moesten komen. "We hebben vandaag ook een aantal renners uit de omgeving van Nijmegen, ja", vertelt Jack van de Klundert namens de organisatie. "Vooral in het zuiden van het land zijn de toertochten erg populair bij veel recreanten. En het aanbod groeit alsmaar."

Daarmee doelt Van de Klundert onder meer op de toertocht die tegelijkertijd enkele kilometers verderop in het Belgische Nieuwmoer aan de gang is. Van de Klundert: "De organisatie daar heeft besloten om een week vroeger en dus vandaag de toertocht te houden. Je ziet daardoor dat veel Belgische deelnemers de voorkeur geven aan de Belgische toertocht dan hier in Woensdrecht."

Puur recreatief

Desondanks heeft Sirocco, de organisatie van de toertocht, volgens Van de Klundert niet veel te klagen. "Het weer zit gelukkig mee. Er is weinig regen gevallen, wat betekent dat er weinig renners op het laatste moment hebben afgehaakt. De echte mountainbikers komen sowieso wel, maar een groot deel beslist pas op de dag zelf of ze wel of niet deelnemen."

De wielrenners duiken vandaag direct vanaf de start bij Non Plus Ultra de polder in richting de bossen van Huijbergen. Na een rondje in het Huijbergse bos keren de deelnemers via Ossendrecht en Hoogerheide terug in Woensdrecht, waar de gezelligheid ze staat op te wachten. "De eerste deelnemers zullen zo meteen wel weer binnenkomen en aan de bar gaan zitten, ja", lacht Van de Klundert. "Toertochten zijn dan ook puur recreatief. Er is geen wedstrijd of tijdmeting vandaag. Wel zie je onderling fietsclubjes tegen elkaar strijden natuurlijk."

Vrijwilligers

Ook dit jaar kan de organisatie een beroep doen aan zo’n zestig vrijwilligers die de toertocht mogelijk maken. "De één helpt mee met de route uitzetten, terwijl de ander onderweg op een materiaalpost staat", legt Van de Klundert uit. "Zonder hen is het onbegonnen werk om een goede tocht te organiseren."

"Al met al kunnen we nu al terugkijken op een geslaagde 21ste editie", vervolgt de organisatie. "Weliswaar iets minder deelnemers dan vorig jaar in verband met de concurrentie in België, maar genoeg om ook volgend jaar weer een mooie tocht te organiseren."