Met de verkoop van een prachtige en unieke ets, gemaakt door Peter Franssen, opent BouwClub d’Ekseketel hun feestelijk 4 x 11 jubileumbouwjaar. 

De ets is een leutige ets geworden en is een ‘collage’ van facetten uit diverse Vastenavendwagens die door de bouwclub zijn gemaakt. BC d’Ekseketel is een vereniging die uit zeer enthousiaste leden bestaat.

Zij proberen elk jaar weer met diverse materialen, waaronder Paverpol, een prachtige wagen te bouwen en hiermee een waardevolle invulling te geven aan de Bergse Vastenavendoptocht. De ets wordt eenmalig en in beperkte oplage gemaakt en is op bestelling te bemachtigen.

BC d’Ekseketel gaat een feestelijk bouwjaar tegemoet met het 4×11 jarig jubileum tijdens de vastenavend 2017. In dit jubileumjaar organiseert bouwclub d’Ekseketel diverse activiteiten. Zo wordt er samen  met de vaste ontwerper van BC d’Ekseketel en bekende graficus, Peter Franssen, een unieke en leutige ets uitgegeven.

De ets van 20 centimeter bij 25 centimeter zal in beperkte oplage handmatig gedrukt worden op én met hoogwaardige materialen. 

Vereniging

Al 44 jaar bouwt BC d’Ekseketel met een groep actieve leden aan Vastenavendwagens die ze zelf ‘Reuzen’ noemen. De bouwclub heeft hoofdzakelijk B-wagens gebouwd vanaf 1973 en dit is ook een categorie waarin de Bouwclub zich erg thuis voelt.

De Bouwclub bestaat nu uit 22 enthousiaste bouwers die in hun beschikbare tijd en met beschikbaar budget een schitterend Vastenavend gerijke elk jaar bouwen.

"De sfeer en gezelligheid in de vereniging moet goed blijven en dat is het belangrijkste. Iedereen bouwt met zijn kwaliteiten en wordt gerespecteerd", zegt Ton Franssen die ook al 44 jaar voorzitter is.

Prijzen

Doordat er geen plaats was op Borgvliet is BC d’ Ekseketel, die voortgekomen is als een activiteit bij het Hoofdkwartier, begonnen op de missiezolder van de Franciscusschool in de Hoogstraat. Daarna zijn er nog vele verhuizingen geweest omdat de Vastenavend bouwlocaties plaats moesten maken voor huizen, kantoren en winkels.

Nu bouwt de vereniging al jaren op Het Konterscherp waar zij in het verzamelgebouw een eigen ‘Bouwkot’ hebben. Met plezier wordt er nu gebouwd aan de jubileumwagen voor de optocht van 2017. BC d’ Ekseketel behaalde reeds 6 eerste prijzen in de B–wagen categorie.

De wagens die door de straten trokken waren o.a. een dweil die met zijn stampofoon de vonken uit de keien sloeg. De olifant die met de toenmalige wethouder door de porseleinkast denderde, Voorzitter van de Stichting Vastenavend die door vele handen hoog de lucht in gedragen werd, en de Zeeuwse schone die onze markies verleidde.

Ets

Op de jubileum ets komen een heel stel ‘Reuzen’ van de afgelopen jaren terug. Onderin een heks, omringt met wat meer aanverwant chagerijn, waarboven de leut uittorent. De leut gaat immers boven het chagerijn.

"Het is elk jaar prachtig dat er na een ideeënvergadering, ontwerp presentatie en gezellig bouwseizoen een gerijke het bouwkot uit komt rijden en aan het publiek getoont kan worden", vertelt Ton Franssen. "Als team zijn wij in ieder geval trots op wat wij hebben gebouwd en wordt het wachten op de beoordeling van de optocht jury", zegt Ton Franssen verder.

Het jubileumbouwjaar zal uit diverse activiteiten bestaan die ook te volgen zijn op de facebookpagina: d’ekseketel. Ook op deze pagina kan de ets van Peter Franssen bewonderd worden. "Het is niet alleen leuk om zelf de ets in huis op te hangen maar ook als surprise of Kerstkado te geven", zegt Ton Franssen.