Houtkunstenaar Peter de Koning uit Steenbergen heeft in hoger beroep een boete van vijfhonderd euro en een voorwaardelijke taakstraf van dertig uur gekregen wegens smaad. 

De Koning werd veroordeeld voor het versturen van een e-mail op 15 december 2014. Het bericht werd naar verschillende media gestuurd met daarbij een foto van een wildplassende wijkagent. Volgens De Koning zou het gaan om de wijkagent waarmee hij al eerder in de clinch lag, maar dat bleek later niet het geval te zijn.

In de rechtbank werd de houtkunstenaar daarom op 29 april 2015 veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur, maar daartegen ging De Koning in hoger beroep.

De rechtbank acht nu bewezen dat Peter de Koning 'opzettelijk, door middel van verspreiding van een geschrift en een afbeelding de eer en/of de goede naam van het slachtoffer heeft aangerand door telastlegging van een of meer bepaalde feiten, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven'.

Eerlijkheid

De Koning vertelde destijds dat hij de foto van een kennis had gekregen en dat hij had gezegd dat het om de desbetreffende wijkagent zou gaan. 

"Hij heeft bij wetens de verkeerde informatie doorgegeven. Hij die het verstuurd heeft, wist dat het om een andere agent ging, dus hij zit fout. Ik mag dan wel misstanden aankaarten, maar het gaat me wel om eerlijkheid."  

De Koning plaatste het bericht ook op zijn Facebook, maar haalde het er direct af toen duidelijk werd dat het om een andere agent ging.