Het Openbaar Ministerie heeft geconcludeerd dat de 34-jarige man die onlangs in Portugal werd aangehouden tijdens de vermissing van Femke Lucas en Sam Bruijs geen misdrijf heeft gepleegd.

De 34-jarige Nederlander werd aangehouden voor onttrekking aan het ouderlijk gezag, maar daar lijkt achteraf toch geen sprake van te zijn. Femke en Sam kwamen op dinsdag 15 november niet thuis, waarna meteen een grote zoekactie werd gestart.

Al snel werd duidelijk dat de meiden het vliegtuig hadden gepakt naar het Spaanse Malaga. Later werden de minderjarigen gelokaliseerd in de Spaanse badplaats Marbella en uiteindelijk werden de meiden gevonden in het Portugese Albufeira.

Het Openbaar Ministerie deed die zaterdag een rechtshulpverzoek aan de Portugese autoriteiten ‘met als belangrijkste doel om de tieners weer thuis te krijgen’. De 34-jarige man werd aangetroffen in het bijzijn van de tieners en werd daarop in dat land aangehouden op basis van een Europees Aanhoudingsbevel.

Uitlevering

Het OM laat nu weten dat de man al tijdens het rechercheonderzoek in beeld was gekomen en in combinatie met de tip vanuit het hostel waar de meisjes waren ingecheckt leidde dit op zaterdag tot het aantreffen van de tieners en de aanhouding van de man.

Omdat onttrekking aan het ouderlijk gezag in Portugal geen strafbaar feit is, werd het verzoek van Nederland om de man uit te leveren afgewezen en op maandag werd de verdachte op vrije voeten gesteld.

"Inmiddels zijn de minderjarigen in Nederland los van elkaar uitgebreid verhoord. Op basis van deze verhoren is meer bekend geworden over de toedracht", aldus het Openbaar Ministerie. "Dit heeft ertoe geleid dat het OM Zeeland-West-Brabant de conclusie trekt dat geen sprake is van het misdrijf onttrekking aan het ouderlijk gezag of ontvoering."

Conclusie

De conclusie van het OM luidt dan ook dat de meisjes uit eigen beweging op het vliegtuig zijn gestapt. "Politie en OM willen wel graag meer duidelijkheid over wat er die dagen in Spanje en Portugal precies is gebeurd. Daarom zal het onderzoek nog worden voortgezet. De 34-jarige man zal nog worden verhoord."