De vier collega’s én vriendinnen Romy, Minna, Kim en Ilse vertrekken op 7 januari 2017 naar vluchtelingenkamp Kara Terpe op Lesbos in Griekenland. 

Onder de naam Help ons helpen 2.0 houden ze verschillende acties en evenementen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de vluchtelingen in het kamp. Eén van die activiteiten is het bubbelvoetbaltoernooi dat zaterdag (26 november) gehouden wordt in de Buitelstee in Dinteloord. 

De 28-jarige Minna ging al in oktober 2015 een kijkje nemen op Lesbos toen de stroom met vluchtelingen ongeveer zijn ‘hoogtepunt’ bereikte. "Ik heb toen alleen maar aan het strand gestaan, samen met een vriendin, om de mensen die aankwamen met boten te begeleiden", vertelt ze.

"Op het strand seinden we mensen waar ze heen moesten komen en als ze in de buurt kwamen, dan vormden we met alle vrijwilligers een rijtje in zee om de mensen uit de boot te helpen. Zo stond ik een keer met een meisje van twee jaar in mijn handen. Aan de ene kant ben je blij dat ze nu veilig is, maar aan de andere kant draagt ze zo’n zielig verhaal met zich mee. In die vijf minuten beleef je zoveel emoties door elkaar." 

De beelden van de vluchtelingenstroom hebben ieder journaal gehaald en ook in de week dat Minna er was, gebeurde er een groot ongeluk waarbij veel mensen om het leven kwamen. "Zelf heb ik gelukkig geen lichamen gezien, maar we moesten wel de stranden aflopen op zoek naar mensen."

Hulpverleners

Eenmaal terug in Nederland vertelde Minna op haar werk bij zorginstelling Villa Boerebont over haar vrijwilligerswerk. De 22-jarige Romy uit Willemstad en de 26-jarige Kim uit Dinteloord besloten zich ook in te zetten voor de vele vluchtelingen met als resultaat: Help ons Helpen, waarbij het drietal in september van dit jaar afreisde naar Lesbos om de handen uit de mouwen te steken.

"Maar, als je dan terug bent in Nederland, dan wil je eigenlijk meteen terug", stelt Romy. "We werken alle vier niet voor niets in een zorginstelling", vult Minna haar aan. Als hulpverleners zijn de dames gewend om op locatie te gaan om de juiste zorg te kunnen verlenen en dat is in dit geval niet anders.

"Het voelt voor ons juist gek om niets te doen. Wij houden ons helemaal niet bezig met eventuele politieke beweegredenen, we willen gewoon die mensen helpen", aldus Minna. "Er is natuurlijk de Turkije-deal, waarin is afgesproken dat de vluchtelingen in Turkije en Lesbos worden verdeeld over de landen, maar sommige vluchtelingen zitten al zes of zeven maanden in zo’n kamp." 

Volgens Minna zijn veel van deze mensen goed ontwikkeld. "Vluchten kost al snel rond de 15.000 euro, de mensen die dit kunnen betalen zijn dan ook vaak hoog opgeleid, maar zij zitten nu in een kamp waar ze niets mogen doen."

Dagbesteding

De hulp die het viertal gaat verlenen bestaat voor een deel uit het verzorgen van het ontbijt voor de vluchtelingen, maar daarnaast is dagbesteding ook één van de zaken waarmee de dames kunnen helpen. Romy, Minna, Kim en Ilse richten zich de komende keer voornamelijk op de kinderen tussen de 12 en 17 jaar.

"Dat zijn niet meer de ‘schattige kindjes’, maar de jongvolwassenen die al veel hebben gezien en meegemaakt. Zij worden helaas vaak vergeten." Het viertal wil met deze kinderen spelen en activiteiten ondernemen, zodat ook zij zich weer een mens voelen.

"In september hebben we een gezin ontmoet uit Syrië met tien meiden en één jongen. We zijn met die meiden gaan nagellakken en we hebben wat make-up voor ze gekocht. Het zijn kleine dingen die ze in zo’n kamp toch missen", vertelt Romy.

Doneren

De dames hebben als doel gesteld om per persoon duizend euro op te halen voor de vluchtelingen. Hiervan worden onder andere de ontbijtjes bekostigd die ze bij de vluchtelingen in het kamp rondbrengen. Eén van de activiteiten die geld in het laatje moet brengen is het bubbelvoetbaltoernooi in de Buitelstee op zaterdag 26 november.

Teams kunnen zich nog aanmelden via kim_vandam@live.nl. Meedoen kost je slechts 40 euro per team en in één team zitten vier of vijf leden. De gehele opbrengst van de avond gaat naar het goede doel. Wie minder sportief is aangelegd, maar de dames toch graag wil sponsoren kan ook meedoen aan de loterij die na afloop wordt gehouden of je kan doneren via de website www.becausewecarry.org o.v.v. Team 65.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Romy, Minna, Kim en Ilse? Kijk dan op de Facebookpagina Help ons Helpen 2.0