Negentien genomineerden voor Bergs Sportgala 2016

Negentien Bergse sporters en sportploegen zijn genomineerd voor een Bergse sporttitel. 

De winnaars worden op vrijdag 16 december bekend gemaakt tijdens het Sportgala in De Maagd in Bergen op Zoom. Zes juryleden hebben de negentien genomineerden gekozen uit maar liefst vijftig aan meldingen. Tot 10 december kan het publiek stemmen. Deze stemming telt voor 1/7 mee met de uitslag.

Dit jaar wordt alweer de veertigste editie van het Bergse Sportgala gehouden. Voor de titel van sportman van het jaar zijn Rico Verhoeven (27), Peter Goossens (38) en Wessel Geertse genomineerd. Verhoeven kickboxt op professioneel niveau. In 2013 en 2015 sleepte hij de Bergse titel binnen. In 2013 werd hij Glory Heavyweight World Champion en dit jaar wist hij de titel te verdedigen.

Goossens werd voor de tiende keer Nederlands kampioen Katame-no-kata en Europees en Nederlands kampioen Judoshow. Geertse van Jeu de Boulesvereniging Petangeske haalde de afgelopen vijf jaar vier nationale titels binnen. Hij werd onder andere Nederlands Kampioenschap bij de jeugd.

Sportvrouw

Anouk Prop (16) is een van de genomineerden in de categorie sportvrouw. Ze is Nederlands kampioen estafette op de 4 maal 800 meter en behaalde met een 2e plaats op de 800 meter in- en outdoor.

Ellen Walrave (18) haalde zilver op het Europees kampioenschap voor beloften op het onderdeel precisieschieten petanque. Bregje van Tongeren (16) danst al jaren in de wereldtop van Streetdance. Ze werd Europees kampioen solo en samen met haar danspartner ook bij het duo hiphop dansen.

Tempo

Bij de sportploegen strijden Jeu de Boulesvereniging Petangeske, damesteam AV Spado en het judoteam van Sportschool Shintai om de titel. Bij de categorie sportman/sportvrouw/sporter met een beperking dingt MHC Tempo LG1 mee naar de prijs.

Het hockeyteam werd in de hoogste klasse voor de achtste keer Nederlands kampioen op het veld. Daarnaast behaalden de hockeyers, waarvan sommige spelers er al vanaf de oprichting bij zitten, ook in de zaal het landskampioenschap. Ook op het prestieuze toernooi van de Dirk Kuytfoundation was het team de grote winnaar.

Aanmoedigingsprijs

De Christ van Wijk aanmoedigingsprijs kan gaan naar Amy de Bruijn (9) die gekroond werd tot regionaal kampioen veldrijden. Ook behield ze haar Nederlandse titel veldrijden. Ze brak dit jaar haar hand, maar werd toch tweede op het NK mountainbiken.

Bas Leyte (15) maakt ook kans op de aanmoedigingsprijs. De basketballer werd op het Beijing International Youth Basketball toernooi uitgeroepen tot Most Valueable Player en werd opgenomen in Jong Oranje. Met zijn 14 jaar was hij de jongste debutant in de geschiedenis van Heren 1 van WBB Giants.

Ook internationaal is zijn talent opgemerkt. Hij werd geselecteerd voor een internationaal team dat deelnam aan vooraanstaande jeugdtoernooien in de Verenigde staten en kreeg de kans om te gaan studeren aan de prestigieuze Basketball Academy op Gran Canaria in Spanje.

Snowboarder Sam Vermaat (11) is ook kanshebber. Hij werd op de onderdelen Snowboarden Laax Big Air en Laax Slopestyle onder 12 Nederlands Kampioen. Hij is ook geselecteerd voor het Rookieteam.

Vrijwilligers

Ook de Bergse seniorsporters hebben een eigen categorie. RTC De Pedaleurs met daarin Willem Goossens, Mario van de Boom, Cees Schoutens, Peter Winkelhuizen en Piet de Boef is kanshebber evenals de 57-jarige hockeyer Mike de Bruijn. Atlete Riet Lint van 73 geeft ondanks haar hoge leeftijd al meer dan veertig jaar training aan leden van AV Spado.

Bij de categorie sportvrijwilligers zijn Cor Meesters van Turnvereniging UdI, Rinus Knopjes van AV Spado en Ruud Brugmans van S.V DOSKO genomineerd.

Tot en met 10 december kan er gestemd worden op www.sportgalaboz.nl.

NUwerk

Tip de redactie