Staking bij Cargill Bergen op Zoom

Werknemers van voedingsmiddelenproducent Cargill staken vanaf vrijdagavond. Ook legt het personeel van de Bergse vestiging het werk neer. De directie is niet ingegaan op een ultimatum van werknemers en vakbonden FNV en CNV. Om die reden kiezen de werknemers voor een staking.

Jos Hendriks, onderhandelaar van FNV geeft aan dat de directie eerder een eindbod heeft neergelegd dat door de werknemers is verworpen. "Op ons ultimatum zijn ze niet ingegaan. Dat betekent staken. De Cargill-werknemers zijn zelfverzekerd, standvastig en zeer actiebereid. Ze gaan voor een fatsoenlijke cao in een bedrijf dat veel meer winst maakt dan gemiddeld in Nederland", zo laat Hendriks weten.

Volgens Michiel Wallaard van CNV Vakmensen zitten de werknemers van Cargill al sinds juli zonder cao. "We zijn op allerlei manieren bereid geweest tot compromissen, maar dat is niet gelukt. De onderhandelingen zijn vooral door de halsstarrige opstelling van de directie gestrand. De werknemers zijn het zat", zo zegt hij.

Oudere werknemers

De werknemers van Cargill Werknemers eisen een eenjarige cao met een loonsverhoging van 3 procent en een verbeterde regeling voor oudere werknemers. Cargill biedt hoogstens 1,8 procent loonsverhoging en wil niets weten van een betere regeling voor oudere werknemers. Bij de Nederlandse vestigingen van het Amerikaanse bedrijf vallen ruim 600 werknemers.

NUwerk

Tip de redactie