Concrete plannen realisatie Wielercentrum Ossendrecht

De komst van het wielercentrum in Ossendrecht wordt steeds concreter. Wethouder Groffen presenteerde dinsdag de plannen voor het Regionaal trainings-en opleidingscentrum wat verwezenlijkt wordt nabij het Zuidwesthoek College (ZWC) aan de Onze Lieve Vrouwe Ter Duinenlaan.

Met hulp van een 3D presentatie laat projectleider wielercentrum Sven Willemsen zien hoe het hele gebied rond de Volksabdij eruit komt te zien. De gemeente kreeg al in 2015 subsidie vanuit de provincie voor de ontwikkeling van het opleidingscentrum, maar realisatie liet nog op zich wachten.

"We moesten rekening houden met natuur, de verschillende eigenaren en we dienden grond aan te schaffen, door middel van grondruil, om het parcours uit te zetten", legt wethouder Groffen uit. Verder wilde de gemeente ervoor zorgen dat recreanten en (top)sporters elkaar niet voor de voeten zouden lopen. "Dit masterplan voorziet hierin. Wandelaars, beoefenaars van wielrennen als topsport en recreatiefietsers gebruiken elk een ander deel van het domein."

Wielertalent

Het wielercentrum is bedoeld als trainings- en opleidingsinstituut om wielertalent te ontwikkelen. "Het wordt geen plek waar grootschalige wielerevenementen plaatshebben met duizenden bezoekers. Jonge talenten kunnen op deze locatie oefenen en eventueel doorstromen naar het Centrum voor Topsport (CTO) in Eindhoven", legt Gemeentevoorlichter Jan Prop uit. 

Met de verwezenlijking van het regionaal trainingscentrum in Woensdrecht geeft de gemeente invulling aan haar eigen wens en die van de provincie, de regio West-Brabant en de Nederlandse Wielerunie (KNWU) om talenten en topsporters van een trainingsfaciliteit te voorzien in de regio Zuid.

De gemeente heeft 5,5 hectare grond verworven en het parcours zal allerlei technische uitdagingen bevatten. Aan alle disciplines in het wielrennen is gedacht. Zo komt er een verhard wielerparcours, trainingsfaciliteiten voor veldrijden en mountainbiken alsmede een BMX startheuvel.

Natuur

De nieuwe sportieve en recreatieve mogelijkheden die het centrum biedt gaan ingepast worden in het huidige landschap. "Het prachtige landschap van de Brabantse Wal is uniek. De effecten van de ontwikkelingen op de natuurdoelstellingen staan dan ook voorop", legt wethouder Groffen uit.

"Door de integrale aanpak samen met Natuurpoort de Volksabdij en het ZuidWestHoek College ontstaan er mogelijkheden zonder de Natura 2000 doelstellingen te belasten", aldus Prop.

Waterhuishouding

In de omgeving van de Bremweg wordt bovendien de aanwezige natuur en waterhuishouding hersteld. Het gebied wordt heringericht door het herstel van oude beeklopen en het verminderen van de ontwatering van het gebied. Daarnaast worden er delen natuur omgevormd naar natte en droge heide met stuifzand.

Na bespreking van dit plan in de gemeenteraad op 15 december, wil de wethouder de benodigde vergunningen aanvragen en in januari 2017 met de daadwerkelijke aanleg van het parcours starten.

Tip de redactie