Zonnebergschool doet mee aan regiofinale First Lego League

Net als de voorgaande zes jaren doet basisschool De Zonneberg uit Kruisland ook dit jaar - natuurlijk - weer mee aan de regiofinale van First Lego League.

Het team dat zich X-Landers noemt en dit jaar de toevoeging 7.0 krijgt, is zich dan ook al enkele maanden aan het voorbereiden op de spannende wedstrijd die op vrijdag 25 november in Breda gaat plaatsvinden.

In de aanloop naar het bijzondere evenement begint de spanning in het team langzamerhand tot gezonde hoogte te stijgen. Een aantal keren per week wordt er, na schooltijd, fanatiek getraind met de Legorobot en daarbij wordt letterlijk iedere minuut goed benut.

Tegelijkertijd wordt ook aan de presentatie die het team gaat houden hard gewerkt, zodat de X-Landers 7.0 tijdens de wedstrijd op alle fronten goed beslagen ten ijs kunnen komen.

Samenwerking

Het team bestaat uit zeven kinderen uit groep acht, drie jongens en vier meisjes, en wordt gecoacht door de leerkrachten Ruud en Mario. Bij de F.L.L. komt een flinke dosis techniek kijken, maar dat is niet het enige.

"Voorheen moest je in groep zeven een soort van toets doen, maar vanaf vorig jaar wordt er meer gekeken naar wat je verder zoal gedaan en geleerd hebt in de lessen", weet Mart. Iedereen binnen het team werkt mee aan het project, ze doen veel dingen gezamenlijk maar sommige onderdelen ook apart van elkaar.

Hoewel iedereen mee heeft gedacht, hebben Tim en Mart de robot ontworpen en gebouwd, andere kinderen hebben weer de opzetstukken gemaakt en Lieve en Sam hebben bijvoorbeeld de logo’s op de truien die de teamleden dragen ontworpen. Zo heeft iedereen zijn taak, maar wordt er ook goed samengewerkt.

Foxbox

Ieder jaar heeft de F.L.L. een ander thema. Dit jaar is dat 'Animal Allies', 'bondgenoten van dieren'. In de 'bak' moet de robot allerlei opdrachten uitvoeren die hiermee te maken hebben, zoals bijvoorbeeld kippen voeren. Het nogal ruime thema hebben de kinderen, na langdurig overleg, toegespitst op het helpen van vossen.

Vooral de laatste tijd veroorzaken vossen, waarvan er steeds meer komen, schade doordat ze kippenhokken leegroven; dit is al bij twee leerlingen thuis gebeurd. Ook kunnen vossen ziektes zoals hondsdolheid overbrengen.

Om dit probleem op te lossen hebben de kinderen een 'foxbox' bedacht en gebouwd: een diervriendelijke kooi waarin de vos gevangen wordt en later op een andere plek weer wordt teruggezet in de natuur.

Voor het project hebben de kinderen met veel experts en instanties gesproken, zoals een jager, Dierenbescherming Nederland, het Natuurmuseum Brabant, enkele slachtoffers van de vos en bioloog Freek Vonk.

Vaardigheden

F.L.L. gaat dus allang niet meer om alleen techniek, er komt veel meer bij kijken. Behalve het programmeren van de robot, wat een hels karwei is maar tegelijkertijd een uitdaging van jewelste voor techneuten, komen nog tal van andere vaardigheden kijken.

Zo leren de kinderen logisch en praktisch denken, met elkaar discussiëren en argumenten aandragen, maar ook mensen benaderen met specifieke vragen of een verhaal voor de presentatie bedenken.

"Ieder onderdeel is belangrijk, de details moeten kloppen; daarin kunnen we ons onderscheiden van de andere deelnemende scholen", denkt coach Mario. Intussen gaat het team op en top gemotiveerd verder om volgende week alles eruit te halen wat erin zit.

Tip de redactie