Dinteloordse behaalt brons op EK Karate in Londen

Cheyenne Stein Callenfels ( 11) uit Dinteloord heeft onlangs een enorm leuke ervaring opgedaan: ze mocht deelnemen aan het EK Karate in Londen.

Ze was daar ook nog eens uitermate succesvol en kwam met een bronzen medaille naar huis. Samen met haar zes teamgenootjes werden er in totaal maar liefst vijf bronzen plakken in de wacht gesleept.

Hoewel Cheyenne al heel wat wedstrijden en toernooien heeft meegemaakt, was dit voorlopig wel de kroon op het werk. Want hard werken is het: de trainingen die zij volgt bij Karate Moerdijk in Zevenbergen.

Juist daardoor is Cheyenne zo ontzettend gedreven om uitsluitend het beste uit zichzelf te halen. En dat terwijl ze pas drie jaar geleden begon met karate.

Gedreven

Al snel werd het talent, dat Cheyenne voor karate heeft, opgemerkt en werd zij uitgenodigd om aan het selectieteam deel te nemen. Met als gevolg dat ze ettelijke uurtjes per week in sporthal De Kristal te vinden is.

Een van haar trainers, sensei Arno Yarzagaray, vertelt over Cheyenne: "Ze is ontzettend gedreven en het leuke aan haar is vooral dat ze aan heel veel wedstrijden mee wil doen. Juist daarmee doe je ervaring op die je helpt om steeds verder te komen in de sport. Wat wij doen is keihard trainen en Cheyenne geniet daar ontzettend van; ze wil er alles voor doen om steeds verder te komen."

Leeuwen

De leerlingen van Karate Moerdijk komen overigens niet alleen uit die gemeente maar uit de hele wijde omtrek: van Hoeksche Waaard tot Halsteren en van Halderberge tot Steenbergen. De groep waar Cheyenne in zit noemt zichzelf ‘De Leeuwen’ omdat ze zo ontzettend hard kunnen ‘brullen’ bij de stoten die ze plaatsen. 

In deze groep zitten kinderen van 7 tot 12 jaar. Een uur later mag Cheyenne ook nog meetrainen met een groep waarvan de leerlingen al wat ouder zijn. Karate Moerdijk geeft behalve de reguliere trainingen in de sporthal onder andere ook weerbaarheidstrainingen op de scholen van Moerdijk en heeft daarvoor het Fight Right-keurmerk.

Respect

Cheyenne, die in groep 8 van OBS De Regenboog in Dinteloord zit, over haar keuze voor karate: "Ik vond het veel leuker dan bijvoorbeeld voetbal en vond de films van Karatekid altijd heel gaaf; datwilde ik ook kunnen." Bovendien blijkt dat het wel in de familie zit: haar oma bijvoorbeeld was ook een heel goede karateka.

Cheyenne vertelt heel gedreven dat het bij karate vooral om de techniek gaat. Bij deze verdedigingssport komt het er op neer om de tegenstander te raken, maar om hem of haar daarbij geen pijn te doen. Om echt goed te worden in karate zijn discipline, doorzettingsvermogen en keihard trainen een vereiste.

"Je leert vooral respect te hebben voor de ander, daar is karate op gebaseerd. Maar je leert ook voor jezelf opkomen en weerbaar te zijn; dat geeft mij heel veel zelfvertrouwen", vertelt Cheyenne enthousiast.

Dromen

Aan het EK in Londen, inmiddels anderhalve week geleden, heeft ze heel goede herinneringen overgehouden.

"Het was een heel leuke groep, we zijn met twee coaches en enkele ouders met de bus naar Londen gereisd. De groepen worden ingedeeld naar leeftijd en gewicht, ik zat in de groep van 8 tot 11 jaar. De eerste twee wedstrijden heb ik gewonnen, de laatste partij verloren."

"Uiteindelijk ben ik op een gedeelde derde plaats geëindigd en dat was meer dan ik had durven dromen. Ik ben nu weer een mooie ervaring rijker."

Cheyenne heeft overigens ook al eens een gouden medaille behaald tijdens het NK in 2015 en was verder in diverse toernooien succesvol.

NUwerk

Tip de redactie