Leven met astma zet Marli van der Stelt aan tot fietsactie Sophia

De spreuk 'Ik worstel en kom boven' is Marli van der Stelt uit Tholen op het lijf geschreven. 

Haar hele leven al worstelt zij met astma. Het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen in Edegem kent zij op haar duimpje. De inmiddels 22-jarige afgestudeerde universiteitsstudent staat krachtiger in het leven dan ooit. Op 12 februari gaat zij fietsen voor het Sophia kinderziekenhuis.

Een zorgenvrije kindertijd zat er voor Marli niet in. Van kleins af aan kampt ze met ernstige astma. Cortisonen, inhalatormedicatie, ga zo maar door.

"Vanaf mijn geboorte tot aan mijn 14e ben ik heel vaak het Sophia kinderziekenhuis in en uit gegaan. Daarna ging ik naar het UZA, waar ik nog altijd onder controle sta van een endocrinoloog en een longarts." Door de astma had Marli geen doorsnee kindertijd.

"Ik was vaak ziek, maar kreeg veel begrip. Ik ben er ook eigenlijk nooit mee geplaagd. Als iemand eens zei: 'hé kleine', dan stond er wel een vriendin voor me op. Voor alle steun die ik heb gekregen, ben ik erg dankbaar." Door de prednison meet Marli een bescheiden 146 centimeter. Tijdens haar basisschooltijd ervoer ze het Sophia als positief.

Medicijnen

"Na mijn 11e ging het slechter. Bijna elke maand zag ik de kinderlongarts. Daarna volgde een verblijf in astmacentrum Heideheuvel in Hilversum. Afschuwelijk. Vrienden konden niet komen en mijn ouders maar drie keer per week. Het beleid was streng. Ik had veel verdriet." 

Als van het kastje naar de muur ging Marli weer terug naar het Sophia. Zware astma-aanvallen gingen gepaard met onderzoeken, behandelingen en opnames. In het UZA ging het aanvankelijk niet veel beter. "Het ging een paar keer goed fout. Ik heb veel pijn gehad." 

Klaplongen, drains, kunstmatige slaap. Niets bleef haar bespaard. "En toen vonden ze een gaatje in de vertakking van mijn luchtpijp…" Na een zware operatie is langzaam de medicatie afgebouwd, al is Marli nog niet van alle medicijnen af. "Dat zal niet gebeuren ook. Een dag zonder medicijnen betekent voor mij meteen naar het ziekenhuis toe."

Onderzoeksassistent

Vandaag de dag staat Marli goed en blij in het leven. Na het VWO startte ze vier jaar terug in Rotterdam met een universitaire opleiding. Ze behaalde haar bachelor beleid en management gezondheidszorg en ging door voor haar master.

"Omdat ik gevoelsmatig het Sophiatijdperk niet goed had afgesloten, heb ik daar gesolliciteerd voor een masterstage op de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie. Dat beviel goed. Nu heb ik een bijbaan in de horeca en wekelijks werk ik een dag in het Sophia als onderzoeksassistent voor de afdeling MCKG. Daarbij staat samenzorg centraal." 

In september liep Marli de halve marathon en als fervent sporter is ze zeven dagen per week te vinden bij Salus. Op 12 februari zal ze dan ook drie uur lang samen met Salus-teamgenoten Naomi Voshol, Lianne Labeur, Astrid Brouwers, Ellis Ridderhof, Michel van Oers en Gerard Hoppenbrouwers op spinningbikes voor het Sophia gaan fietsen.

"We willen zoveel mogelijk inzamelen. We streven naar 300 euro. Wie wil mag uiteraard bij ons aansluiten en meefietsen."

Wil je Marli van der Stelt financieel steunen? Kijk dan op de site: www.sportenvoorsophia.nl – Team Marli.

NUwerk

Tip de redactie