De allereerste biobased pop-up store van Nederland is afgelopen vrijdag geopend in Bergen op Zoom. In de Kortemeestraat kunnen Bergenaren voortaan alles leren over producten die gemaakt zijn van natuurlijke materialen.

 “In april hebben we het verhaal over de mogelijkheden van biobased vertelt aan de koning en koningin. Nu willen we het gaan vertellen aan de inwoners”, legt wethouder Arjan van der Weegen uit.


Loco-burgemeester Arjan van der Weegen verrichtte vrijdag trots de openingshandeling van de biobased pop-up store aan de Kortemeestraat in Bergen op Zoom. Door het innovatieve licht aan te zetten boven een kas is het unieke concept officieel van start gegaan. De vele bezoekers keken hun ogen uit in de bijzonder vormgeven winkel.

Producten


In de biobased pop-up store kunnen Bergenaren kennis maken met biobased producten. Zo staat er lijm gemaakt van aardappelen, een surfplank van karton en een sjaal gemaakt van wortels in de winkel.  “Dit zijn producten die echt te koop zijn en een bijdrage leveren aan moeder natuur, in plaats van haar af te breken”, legt Van der Weegen uit.

Huub Looze, conceptontwikkelaar en docent aan de AKV Sint Joost Breda, legt uit waarom het bestaan van de pop-up store zo belangrijk is: “het is moeilijk om aan mensen uit te leggen wat biobased is. In deze winkel kun je het op een heel praktische manier aan de mensen laten zien. Dat draagt bij aan het ontwikkelen van een nieuwe manier van denken over hoe we producten maken en wat de mogelijkheden zijn.”

Biobased


Een biobased product is gemaakt van restmateriaal van biologische stoffen zoals maïs, aardappel, stro of olifantsgras. Het is een alternatief voor fossiele grondstoffen als aardolie en metalen die langzaam opraken. “Het thema van deze winkel is daarom ook ‘grow’. Alle producten die je hier kan vinden, hebben ooit gegroeid”, aldus Looze.

Bergen op Zoom


Bergen op Zoom heeft in Nederland een pioniersrol op het gebied van biobased educatie en technologie. De stad herbergt de Green Chemistry Campus, waar nieuwe onderzoekstechnieken worden ontwikkeld en biobased innovaties worden gefaciliteerd.

“Met onze pioniersrol in de biobased economy willen we onze regio internationaal op de kaart zetten, bijdragen aan een beter milieu en voor extra werkgelegenheid zorgen,”aldus Van der Wegen. “Wij zien op dit moment nog een groot verschil tussen wat de gemeente al bijdraagt aan de biobased economy en wat de inwoner hiervan weet. De tijd is nu aangebroken om hiermee naar buiten te treden.”

Toekomst


De pop-up store blijft nog tot eind januari in Bergen op Zoom staan. Voor kinderen zijn er workshops om erachter te komen wat biobased precies is en hoe je zuiniger om kunt gaan met de wereld. Ook wordt er in de winkel ter plekke gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe producten.

Kunstenaar  Thomas Kanters is iedere zaterdag aanwezig om aan zijn nieuwste ontwerpen te werken. Als het aan Looze ligt, reist de winkel na januari heel Nederland over. “We willen dit verhaal graag verder vertellen in andere steden.”