Reddingsbrigades varen tijdens de inzamelingsactie Serious Rescue van 17 tot en met 19 december van Gouda naar Breda. 

Een afstand van 145 kilometer, de langste afstand ooit in de zeven jaar dat Serious Rescue bestaat. Het bedrag dat de reddingsbrigades bijeenzamelen overhandigen ze in Breda aan het Glazen Huis van 3FM Serious Request. De overkoepelende organisatie Reddingsbrigade Nederland bestaat uit ruim 172 reddingsbrigades.

Toen de organisatie in 2010 startte met de inzamelingsactie Serious Rescue deden zeventien reddingsbrigades uit heel Nederland mee. Anno 2016 zijn het 33 reddingsbrigades die met een of meer boten meevaren. De 19-jarige Jeanette Schaap uit Tholen vaart voor de zesde keer mee. 

Zij is lid van de reddingsbrigade in Bergen op Zoom en voer tot vijf maal toe mee met deze brigade tijdens de Serious Rescue. Vanwege haar studie in Rotterdam, waar ze ook trainde bij de reddingsbrigade, zal de inmiddels afgestudeerde zwemonderwijzeres dit jaar met de reddingsbrigade van de Maasstad meedoen. 

Jeanette: "Serious Rescue is een driedaagse vaartocht waarbij de achtkoppige teams geld inzamelen voor 3FM Serious Request. Met een afstand van 145 kilometer is het de langste vaartocht ooit. Vorig jaar hebben we een recordbedrag van 25.843 euro opgehaald. We hopen dit recordbedrag weer te breken."

Inzetten

"Het mooiste van Serious Rescue is dat we ons samen inzetten voor een goed doel", aldus de enthousiaste deelneemster.

"Wat ook leuk is, is dat we een grote familie vormen tijdens deze dagen. Het is fijn dat iedereen die je leert kennen, je dan ook weer terugziet. Aangezien de deelnemende reddingsbrigades overal vandaan komen, zie je de meesten dus maar een keer per jaar." 

De afgelopen editie was er een die Jeanette in het geheugen gegrift staat. "Alle jaren was het hartstikke koud, maar in 2015 was het in verhouding ronduit warm. Waar we normaal altijd dik aangekleed zijn, konden we het toen zonder sjaal af."

"Het grappige is dat iedereen, inclusief ikzelf, zegt dat ze liever die kou hebben en afzien dan dat de weersomstandigheden zo zacht zijn. Gewoonlijk heb je dagelijks ook drie wissels om onderkoelingsverschijnselen tegen te gaan. Tijdens een zo’n wissel zit je dan in de auto. Het afgelopen jaar kon je gewoon aan boord blijven."

Longontsteking

Serious Rescue gaat op 17 december van start in Gouda en voert naar Oud Beijerland. Daarvandaan gaan de reddingsbrigades verder naar Lage Zwaluwe om vervolgens de 19e in Breda te eindigen. Het Glazen Huis staat daar van 18 tot en met 24 december.

3FM Serious Request zet zich dit jaar in voor slachtoffers van longontsteking. Wereldwijd is longontsteking de dodelijkste infectieziekte voor kinderen van vijf jaar en jonger. Jaarlijks sterven er mondiaal 900.000 kinderen aan longontsteking.

Bij de Albert Heijn in Tholen, de Jumbo in Sint-Annaland en bij zwembad De Schelp in Bergen op Zoom is er een inleverpunt voor lege inktpatronen en toners en oude en kapotte mobiele telefoons. Via de webshop van reddingsbrigade Bergen op Zoom kun je winterse lekkernijen verkrijgen. De opbrengst gaat naar het Glazen Huis van 3FM Serious Request.