Het is Thalita de Jong opnieuw gelukt om de meeste punten in het wielerklassement van Woensdrecht te behalen. Tijdens het Woensdrechtse wielergala maakte de jury bekend dat De Jong opnieuw de titel 'Wielrenner van het jaar' in ontvangst mocht nemen.

Een ietwat langdradige zit leverde dus geen verrassende winnares op in Woensdrecht. Ondanks dat haar veldritsuccessen buiten beschouwing werd gelaten, wist Thalita de Jong ook dit jaar de beker mee naar huis te nemen. Met 533 punten was ze net een maatje te groot voor Claudia Jongerius en Koen van de Klundert.

Wielervirus

Traditiegetrouw licht het organiserend comité, naast het eindklassement, ook twee speciale gasten toe tijdens het wielergala. Zo verscheen vorig jaar de Tourwinnaar van 1968 in Non Plus Ultra te Woensdrecht. Jan Janssen, tevens inwoner van de gemeente Woensdrecht, vertelde destijds tegenover de aanstormende talenten over zijn imposante carrière.

Tijdens deze twintigste editie van het Woensdrechtse wielergala kreeg John de Crom de microfoon in de handen gedrukt. De voorzitter van Stichting Wielercomité Woensdrecht is zelf een oud-wielrenner met 147 overwinningen op zijn naam. "Het zat er vanaf het begin af aan al in. De één koos voor voetbal, maar de ander dus voor het wielrennen", vertelt hij tegen de aanwezigen.

"Het wielervirus is er nooit meer uitgegaan", aldus de oud-wielrenner die in 1997 al meehielp met het organiseren van het eerste wielergala. "Ik volg de prestaties van de regionale wielrenners nog op de voet. En dan niet alleen omdat sommigen van hen familie zijn."

Januari

Na de break melden alle vijf overgebleven kanshebbers zich bij de microfoon van Laurens van de Klundert. In vergelijking met vorig jaar is alleen nummer vijf Maarten de Nijs een nieuw gezicht. Voor de top vier was een plek bovenin het klassement geen onbekend terrein.

Wout van Elzakker (401 punten), Koen van de Klundert (407) en Claudia Jongerius (492) konden echter niet voorkomen dat Thalita de Jong (533 punten) zichzelf opnieuw de beste van de gemeente mag noemen. Met alleen al zeven overwinningen op de weg weet ze de concurrentie voor te blijven.

"Het gaat wel goed", lacht ze nadat ze de bokaal in ontvangst heeft genomen. "Ook op de weg is het me goed afgegaan dit jaar. Ik ben wel wat te vroeg begonnen, waardoor ik pas eind mei mijn vorm had te pakken."

De Jong, inmiddels 23 jaar, blikt tijdens het wielergala alvast vooruit op de spannende januarimaand. "Ik kijk van wedstrijd tot wedstrijd, al is het verdedigen van mijn truien in januari natuurlijk bijzonder. Ik ga mijn best doen."