Het begint al een begrip te worden, de kerkdienst in het Zeeuws dialect in Tholen. Op zondag 6 november vindt deze dienst voor de zesde keer plaats in de RK Kerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart in Tholen.

Dominee Nel Roggeband-Baaij gaat weer voor. Dit keer is 'Aore lui….bin oak lui….jà toch!' het thema van de kerkdienst. "Ik probeer de hedendaagse problematiek van de vluchtelingen in het Thools dialect heel dichtbij te brengen", vertelt Roggeband.

De dienst in het Zeeuws dialect, met organist Wim van Kempen, begint zondag 6 november om 14.30 uur. Een Zeeuws zingend koor (foto) onder leiding van Sarien Bout-Sakko uit Tholen verleent ook medewerking aan de middag.

"Een aantal mensen draagt streekdracht, want dat hoort samen met de streektaal ook bij ons cultureel erfgoed", vertelt Bout-Sakko.

Bets Sturris-van Ast, Mariska Dijke, Cock Stoutjesdijk-Engelvaart en Marga Kunst verzorgen lezingen bij het thema ‘Aore lui….bin oak lui….jà toch!’

Vluchteliingen

Voor haar bijdrage aan de dienst gebruikt Roggeband enkele bijbelteksten. Het gedicht van Warsan Shire staat centraal. "Dat heb ik in het Thools omgezet", vertelt ze.

“Naar mijn mening raken verhalen, en dus ook die over de nood van de vele vluchtelingen, je het meest intens, wanneer ze worden verwoord in de taal waarin je geboren bent", vindt Roggeband. "Een dienst in je oorspronkelijke taal zorgt voor een extra dimensie, diepgang, ontroering", zegt Bout.

"Het komt dichtbij je wortels, want je bent ermee opgegroeid", aldus Roggeband. "De mensen horen woorden die ze al lang niet gebruikt hebben en denken: 'Hé, dat zeiden mijn ouders vroeger ook'." De voorganger houdt haar verhaal 'behapbaar' en laagdrempelig. "Ik combineer graag wat de Bijbel vertelt met wat er in de samenleving gebeurt."

Week

Deze kerkdienst in Tholen is onderdeel van de Week van het Boek. Deze week loopt van 3 tot en met 10 november en zeven Protestantse en Rooms-Katholieke kerken op en rondom de Brabantse Wal organiseren hierin verschillende activiteiten.

Zo is er op donderdag 3 november een openingsvesper in de Catharinakapel in Bergen op Zoom. Op vrijdag 4 november is er 'Het huis van het boek' met dominee Freek Schipper in de Ontmoetingskerk in Bergen op Zoom. Op zondag 6 november zijn er kinderdiensten in de Ontmoetingskerk en de Lourdeskerk in Bergen op Zoom.