Ruim honderd mensen aan een baan geholpen

De doelstelling om dit jaar honderd mensen naar werk te begeleiden binnen de gemeente Tholen is al ruimschoots gehaald.

Dat stelt wethouder Frank Hommel. De teller voor dit jaar staat op 117 inwoners, een forse toename tegenover 2014 (54) en 2015 (60). Volgens de wethouder ligt een groot deel van dit succes bij het bedrijfsleven. "Zij moeten bereid zijn om te investeren in hun eigen bedrijf, maar ook in de werknemers", vertelt Frank Hommel. 

Één van de bedrijven is het Thoolse U-tube Systems onder leiding van managing director Juan Gordeijns. "Het werkt heel praktisch: Wij hebben mensen nodig en waar ze vandaan komen maakt ons niet uit. Als ze maar willen en kunnen werken." 

De gemeente heeft verschillende werkmakelaars in dienst die fungeren als schakel tussen de ondernemers en de werkzoekenden. Zij onderhouden goede contacten met de werkgevers en proberen werkzoekenden te matchen met vacatures in het bedrijfsleven.

Werkmakelaar

Een van de mensen die via de werkmakelaar aan een baan is gekomen is de 47-jarige Chris Burgers. "Ik heb drie jaar thuis gezeten en ik heb 240 sollicitaties de deur uitgedaan", vertelt Burgers. "Daar ga je van in de put zitten." 

Het contact met de gemeente heeft hij dan ook als heel positief ervaren. "Op vrijdag mocht ik een kijkje komen nemen en op maandag kon ik starten." Inmiddels is Burgers vijf maanden werkzaam voor U-tube en hij is naar eigen zeggen gelukkiger dan hij in die drie jaar ooit is geweest. 

Ook Freddie Varekamp is via de werkmakelaar bij U-tube terecht gekomen. "Ik heb zoveel brieven geschreven, maar je krijgt nooit iets te horen. Hier krijg ik de ruimte om mezelf te ontwikkelen en mijn contract is zelfs verlengd." 

Juan Gordeijns is blij met de ‘nieuwe’ krachten. "Dat ze geen ervaring hebben, maakt me geen bal uit. De techniek die we hier toepassen leer je toch nergens anders. Ik zoek mensen met karakter."

Bijstand

Hoeveel mensen thuis op een baan zitten te wachten is volgens de wethouder lastig te zeggen. Er zitten ook mensen thuis die niet kunnen werken of die er nog niet klaar voor zijn. Belangrijker is volgens Frank Hommel dat de gemeente een stabiel bestand heeft van mensen in de bijstand.

"Dat komt door de gecoördineerde werkgeversbenadering van het UWV, Sjaloom Zorg, Betho en de gemeente Tholen. In Tholen is er één aanspreekpunt en van daaruit wordt er voor iedere klant maatwerk verricht."

Tip de redactie