Om de stedenband met de Poolse zustergemeente Itawa aan te halen, ontving de gemeente Tholen afgelopen week een delegatie vanuit Polen.

Hoofdgast was burgemeester Zylinski van Itawa. Het bezoek stond in het teken van recreatie en toerisme. De delegatie bracht daarom een bezoek aan Streekmuseum de Meestoof en het Huys van Roosevelt in Oud-Vossemeer.

Onder leiding van burgemeester Ger van de Velde, gemeentesecretaris Simon Nieuwkoop en Tholenwethouder Peter Hoek werden de gasten uit Polen op een gastvrije manier ontvangen en rondgeleid door Streekmuseum de Meestoof in Sint-Annaland. Na een Zeeuwse bolus was het tijd om terug in de tijd te gaan en de geschiedenis van Tholen her te beleven.

Belangstelling
Met veel belangstelling en interesse werd de delegatie door het museum rondgeleid en volgden de hoogtepunten van Tholen elkaar op. De insteek was vooral om te laten zien waar Tholen vroeger goed in was, maar misschien nog steeds wel in is. Zo kwamen de kenmerkende sieraden, een smederij, de visserij, maar ook de 80-jarige oorlog voorbij. Allemaal zaken die Tholen hebben gemaakt tot de gemeente die het nu is. Naast de geschiedenis van de gemeente, deed ook het Nederlandse speelgoed het goed bij de Poolse gasten. Vooral het lopen op stelten was een bijzondere ervaring, die men niet aan hun neus voorbij liet gaan.

Hernieuwde kennismaking
Voor de Poolse burgemeester Zylinski was dit bezoek een hernieuwde kennismaking met Tholen. In 2000 was hij namelijk ook burgemeester en ook toen deed hij Tholen aan. Zestien jaar later is hij weer terug en hij merkt een enorm verschil, vertelt hij. “Ik herkende Tholen bijna niet meer, er is zo veel veranderd sinds die tijd. Jullie zien dat zelf misschien niet, maar er heeft echt een enorme ontwikkeling plaatsgevonden.’’ Daarnaast gaf de burgemeester aan erg onder de indruk te zijn van de toekomstplannen van de gemeente Tholen. “De plannen zijn indrukwekkend, daar kunnen wij in Itawa een hoop van leren.’’

Kennis uitwisselen
De stedenband begon in 1994 toen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een oproep deed om een band aan te gaan met landen in Oost-Europa. Na het vallen van de muur, waren de mogelijkheden hiervoor ineens een stuk groter. “De samenwerking is vooral bedoeld om kennis en ervaringen uit te wisselen’’, legt Hoek uit. “Wij kunnen iets leren van Itawa op het gebied van subsidies, terwijl wij vooruitstrevend zijn in het scheiden van afval’’, vult Nieuwkoop aan. Buiten het feit dat er op het gebied van echt belangrijke zaken van elkaar geleerd kan worden, wordt er langzamerhand ook een stukje cultuur van elkaar overgenomen. Zo vertelt de burgemeester van Itawa vol trots over Koningsdag, voorheen Koninginnedag. “Sinds twaalf jaar vieren wij in Itawa Koninginnedag of Koningsdag, inclusief oranje optocht. We zien Tholen als grote ambassadeur van Nederland en nemen ze als voorbeeld voor onze gemeente.’’

Afscheid
Na een paar mooie en leerzame dagen werd er op donderdagochtend afscheid genomen van de delegatie uit Itawa. Als dank voor de ontvangst en het geboden programma mocht de burgemeester een vel postzegels met de afbeelding van het gemeentehuis van Itawa in ontvangst nemen.

Toekomst
Voorlopig zal er aan de stedenband tussen Tholen en Itawa nog geen einde komen. In 2014 is de samenwerking namelijk met vijf jaar verlengd waardoor de gemeentes ook in de komende jaren nog van elkaar kunnen leren. Na het bezoek van de Poolse delegatie in Tholen, is het nu weer de beurt aan de Thoolse gemeente om een kijkje te gaan nemen in Itawa. De laatste keer dat een delegatie uit Tholen een kennismakingsbezoek bracht aan de burgemeester van Itawa dateert uit mei 2015.