Als het aan het Bergse CDA ligt, staat er deze herfst weer een bladkorf op iedere hoek van de straat. Althans, zoveel als nodig én waarvoor een bewoner zorg wil dragen.

Ruim tien jaar geleden was het D66 die er door middel van een motie voor zorgde dat er honderdvijftig bladkorven in de gemeente Bergen op Zoom werden geplaatst. Vanaf dat moment konden Bergenaren de bladeren die in hun tuin gevallen waren in de korven deponeren, zodat de gemeente het groenafval op kon halen.

Het systeem breidde zich als vanzelf uit, want de ervaring leerde dat inwoners niet alleen de bladeren uit hun tuin naar de inzamelplaats brachten, want in de praktijk namen zij ook de moeite om de stoep of het fietspad schoon te vegen.

Wijk

Na de plaatsing van de eerste bladkorven was er veel vraag naar extra korven en daar gaf de gemeente Bergen op Zoom gehoor aan door er vijftig extra weg te zetten. In totaal kwam het aantal korven toen op tweehonderd.

De gemeente heeft naar eigen zeggen andere efficiënte manieren gevonden om het overlast van gevallen herfstbladeren te beperken. Toch wil het CDA het aantal bladkorven opschroeven. De partij wil Bergenaren de mogelijkheid bieden om een bladkorf in hun eigen omgeving te plaatsen.

"De bladkorf hoort in de wijk", zo vindt de fractie die hiervoor een participatieproject opzet.

Unieke kans

"Het is ontzettend jammer dat de bladkorf enkele jaren geleden wegens bezuinigingen uit het straatbeeld verdwenen eis. Het is belangrijk dat er in de wijk samen blad wordt geruimd en daarmee ook de veiligheid wordt vergroot. We zien in dit participatieproject een unieke kans om samen in de wijk aan de slag te gaan", zegt CDA’er Erik Verbogt.

Hij benadrukt dat er bij plaatsing wel een bewoner verantwoordelijk moet zijn voor de leging door de gemeente. Het aanvragen van een korf kan via een persoonlijk berichtje op de Facebook pagina CDABOZ of per mail via cda-boz@home.nl