De Bergse Operette Vereniging (BOV) heeft maandagavond in een bomvol DeLaMar Theater twee van de negen nominaties weten te verzilveren tijdens de Amateur Musical Awards 2016. 

De musical en hitproductie van afgelopen jaar Petticoat werd door de vakjury bestempeld als Beste Musical van Nederland en de Bergse Merijn Oerlemans ging er met de award voor Beste Mannelijke Hoofdrol vandoor.

De Amateur Musical Awards werden dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. In totaal waren er dertien awards te verdelen en de BOV was in negen van die categorieën genomineerd.

Zo maakten ze onder meer kans op Beste Musical, Beste Vrouwelijke Hoofdrol (Roosje Hendrickx), Beste Mannelijke Hoofdrol (Merijn Oerlemans), Beste Vrouwelijke Bijrol (Lenny Winkel-van Kaam), Beste Mannelijke Bijrol (George Stander), Beste Ensemble, Beste Regie (Diemer van Wijk), Beste Decor (Kees Warmoeskerken, Ad Bennaars en crew) en Beste Choreografie (Greetje Dietvorst).

Bijzonder aan de avond was dat in totaal 245 genomineerden optraden tijdens het gala in het DeLaMar Theater, waaronder ook de cast van Petticoat. Zij speelden het nummer ‘Hollywood’ voor een volle zaal.

Beste Mannelijke Hoofdrol

Uiteindelijk was het Merijn Oerlemans die zichtbaar verrast de eerste prijs in ontvangst mocht nemen uit handen van musicalactrice Willemijn Verkaik. In zijn dankwoord richtte Oerlemans zich op de trein 'de BOV' waar hij in september vorig jaar is ingestapt en die als eindbestemming acht uitverkochte zalen had in Theater De Maagd in Bergen op Zoom.

"Het artistiek team is de machinist en de wielen waren wij, de gehele cast van de BOV." Volgens Oerlemans zijn er dankzij deze treinreis heel veel nieuwe overstappen op zijn traject gekomen. "Het was het beginstation van een reis die nog lang niet af is. Ik ga me doorontwikkelen en doen wat ik leuk vind: stralen op de planken."

Natuurlijk bedankte hij zijn ouders en grootouders, maar ook iemand die hem al zes jaar steunt en die als een broer voelt voor hem: regisseur Diemer van Wijk.

Beste Musical

Voorzitter van de vakjury, Jacques d’Ancona, mocht aan het eind van de avond bekendmaken wie er naar huis ging met die felbegeerde award voor Beste Musical: Petticoat.

"Wat een eer dat de BOV deze prijs mag ontvangen. Dat geeft mij de gelegenheid om al die spelers die – in hun vrije tijd – dit waar kunnen maken te bedanken", sprak voorzitter van het BOV-bestuur Ad van Terheijden.

Daarnaast bedankte hij het thuisfront dat de spelers zo vaak moet missen. "Je zou iemand maar drie keer in de week moeten missen, voor uiteindelijk acht uitverkochte zalen. Bedankt!"

Felicitaties

Op social media regende het felicitaties voor de Bergse Operette Vereniging. Wethouder Yvonne Kammeijer liet weten enorm trots te zijn.

"Wat een fantastische erkenning voor al dat Bergs talent, voor alle vrijwilligers, voor die enorme inzet en vele vele uren: van de 45 amateur musicals is Petticoat door de jury als beste musical van Nederland uitgeroepen! Bijzonder en eervol om namens het college crew, bestuur en iedereen die heeft bijgedragen te mogen feliciteren!"

Merijn Oerlemans kon zijn geluk volgens de wethouder niet op met zijn prijs voor de beste mannelijke hoofdrol. "Maar vooral mag Bergen op Zoom trots zijn op de culturele infrastructuur, BOV, CKB, facilitair bedrijf, Vierschaar e.a., die het fundament vormt waarop dit succes kon worden gebouwd."

Inmiddels is de BOV alweer bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe productie The Wiz.