Nicky Broos is opnieuw beëdigd en keert terug in de gemeenteraad met zijn oorspronkelijke zetel.

Van oorsprong werd zijn zetel overgenomen door Bart Suijkerbuijk in 2014. Die stapte uit VVD Steenbergen en nam de zetel mee naar de Volkspartij in 2015. Dat is nu verleden tijd.

Fractievoorzitter Kees Gommeren is verheugd: "Het is prachtig. Het is heel goed dat de zetel terug komt. We hebben weer iemand met ervaring, een ouwe rot terug."

"Ik heb de VVD nooit verlaten", laat Nicky Broos uit Kruisland meteen weten. "Je laat je clubje niet in de steek." Het zijn de kraakheldere woorden van Broos die geen geheim maakt van zijn liberale hart.

Hij was verbolgen over het feit dat de zetel destijds werd meegenomen door Suijkerbuijk, "Maar", zegt hij, "dat is een weeffout in ons systeem, dat je een zetel mee kunt nemen naar een andere partij."

Hell of a job

Makkelijk zal het niet zijn om wederom vol deel te nemen aan de gemeenteraadsrol met alle verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken.

Broos: "Het is voor mij een 'hell of a job'. Het is moeilijk in te passen in mijn agenda. Maar ik ga het niet zwaarder maken dan dat het is. Ik ben een liberaal." Een knelpunt vindt hij de versnippering van de huidige politiek. "Die moet ongedaan gemaakt worden", laat hij weten. "Dan wordt de besluitvorming ook beter."

Herindeling

Kees Gommeren blijft fractievoorzitter. Nicky Broos zal deze rol niet overnemen: "Nee, die ambitie heb ik niet." Andere ambities bij hem spreken wel.

Zijn ondernemersgeest laat weten: "Mensen zullen het misschien niet zo leuk vinden, maar het zou goed zijn als er een herindeling van gemeenten zou plaatsvinden. Dat zal veel geld besparen, zonder dat het afbreuk doet aan mensen. Kijk naar de gastgerichtheid die wij hanteren. Die komt niet in gedrang door schaalvergroting. Je bent dan aan het optimaliseren. Je moet zaken positief benaderen. Niet het glas halfleeg, maar halfvol." 

Nicky Broos is algemeen directeur bij Skidôme waar net een nieuwe winkel is geopend en er nog een geopend gaat worden elders.

Stemmen

Zijn standpunt wordt ondersteund door Kees Gommeren: "Ons raadsprogramma geeft aan dat gemeente Steenbergen voorlopig een zelfstandige gemeente moet blijven, maar er zal vast een paragraaf gewijd worden aan het onderwerp herindeling gemeente."

Op termijn gaat het ook wel gebeuren, denkt Gommeren. "Het is onvermijdelijk. Trouwens, nu al is er veel samenwerking. Kijk bijvoorbeeld naar de Brabantse Wal. Door te beginnen aan de achterkant, kan de backoffice goed samenwerken." 

Veel zal er niet veranderen binnen VVD Steenbergen. Met stemmen zal het iets makkelijker gaan gelet op de zetel die weer terug is. Nu de partij weer terug op sterkte is, staat het liberalisme met positiviteit voorop. Voor Nicky Broos is dat duidelijk: "Ik wil me blijven inzetten om kansen te creëren voor mensen en het beste eruit halen."