Mollerlyceum ontvangt hoog bezoek van Amerikaanse consulaat

Pamela Hack, Deputy Consul General van het Amerikaanse consulaat, bracht maandag een bezoek aan de Ontmoetingskerk in Bergen op Zoom.

Zo’n honderdvijftig vwo-leerlingen van het Mollerlyceum spraken met haar over het Amerikaanse verkiezingsstelsel, de huidige verkiezingen en de strijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump. De organisatie van de ochtend was in handen van Marjolein Barendregt – Schot, lerares maatschappijleer op het Mollerlyceum.

"Iedere vier jaar nodigen we iemand uit om te praten over de verkiezingen in Amerika, maar dit jaar is dat een beetje uit de hand gelopen", vertelt ze. Normaal komt een communicatiemedewerker van de ambassade vertellen over Amerika, maar afgelopen week kreeg de school opeens te horen dat ze hoog bezoek mochten ontvangen.

Locatie

"Toen moesten we opeens alles nog regelen, zoals deze locatie." Met de klassen die Barendregt daarna nog had besprak ze de debatten tussen Hillary Clinton en Donald Trump.

"Dat is natuurlijk een feest om naar te kijken. We moeten bepaalde programma’s aanhouden als leraar, maar afgelopen week ging het alleen nog maar over de verkiezingen in Amerika. Politiek vinden de leerlingen vaak saai, maar dit niet." 

Samen met de leerlingen werden vragen voorbereid om te stellen aan Pamela Hack. "Ik ben benieuwd of ze hun vragen nog durven te stellen, want het is toch wel spannend."

Frisbee

Het kwam wellicht langzaam op gang, maar naarmate de ochtend vorderde kwamen er steeds meer vragen uit het publiek. Een van de vragen luidde: "Wat is de publieke opinie over Donald Trump en in hoeverre komt dit overeen met uw mening?". Een vraag die de Amerikaanse Hack maar voor een deel kon beantwoorden.

"Het is officieel niet toegestaan om hierover in mijn functie een mening te hebben, maar misschien kan ik na de verkiezingen mijn persoonlijke mening hierover met jullie delen", opperde ze. Hack moet het naar eigen zeggen dan ook bij de feiten houden.

Andere vragen die de revue passeren zijn: 'Zou het goed zijn voor de USA om een vrouw als president te hebben?', 'Is er ruimte voor een derde partij in de Amerikaanse verkiezingen?' en 'Wat is de rol van super delegates in de Amerikaanse verkiezingen?'.

Zo goed als ze kon gaf Hack antwoord op de verschillende vragen en om de leerlingen te belonen voor het stellen van een vraag kregen ze een ‘speciale’ frisbee van de Amerikaanse ambassade naar zich toegeworpen.

Verkiezingen

Verder vertelde Pamela Hack over het Amerikaanse verkiezingsstelsel, over het belang van stemmen en de verschillende kiessystemen over de hele wereld. Voor haar werkzaamheden in Nederland werkte ze in vijf andere landen, waaronder Suriname en Marokko.

"Door in verschillende landen te werken, heb ik verschillende vormen van verkiezingen meegemaakt. Ieder met z’n eigen methodiek en dat is enorm interessant om te zien." Hack vindt het dan ook opvallend dat zo veel mensen uit andere landen juist de Amerikaanse verkiezingen volgen. "Het voelt daadwerkelijk alsof de hele wereld meekijkt", stelt ze.

Op de vraag hoe Hack tegenover het Nederlandse systeem staat, reageert Hack positief. "Dit systeem werkt heel goed. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Het is een heel effectief systeem, al denk ik niet dat het ooit zou werken in de Verenigde Staten." 

Voor de leerlingen die echt geïnteresseerd zijn in de Amerikaanse verkiezingen heeft Pamela Hack nog een laatste tip: "Volg de website fivethirtyeight.com om helemaal op de hoogte te blijven."

NUwerk

Tip de redactie