Veiligheidsplein moet Steenbergen een stukje veiliger maken

Het parkeerterrein voor het gemeentehuis van Steenbergen stond woensdag vol met veiligheidsinstanties die de inwoners van de gemeente Steenbergen graag iets meer willen vertelden over veiligheid.

Dat dit gebeurt in de jaarlijkse week van de veiligheid is geen toeval. Gemeente Steenbergen heeft de gelegenheid aangegrepen om samen met haar partners de mensen bewust te maken van eventuele risico’s bij hen thuis.

Alle instanties die te maken hebben met veiligheid hebben een stand op het plein, waar ze de inwoners van Steenbergen en omstreken proberen bewust(er) te maken van onder andere risico’s op brand bij hen thuis en hoe men, met kleine voorzieningen, zich meer zelfredzaam kan maken bij brand.

"Iedereen denkt altijd dat het bij hen niet gaat gebeuren", vertelt wethouder Petra Lepolder bij de opening van de Veiligheidsmarkt. "Maar, stel nou dat het wel bij jou gebeurt? Weten de kinderen dan hoe ze moeten vluchten? Moet je via het balkon of moet je uit het raam springen?”, schetste de wethouder verschillende situaties.

"We hopen op deze manier de mensen en daarmee Steenbergen een stukje veiliger te maken."

Incidenten

Hoewel de markt vooral voor volwassenen interessant is, zijn er ook voor de kinderen verschillende activiteiten. Zo is er een levensgroot springkussen in de vorm van een brandweerwagen en de kinderen mogen een kijkje nemen in een brandweerwagen en politiewagen.

Daarnaast mogen ze bij de brandweer ook uitproberen hoe het voelt om met een brandslang te spuiten en bij de politie krijgen de kinderen even een kogelvrij vest om. Daarnaast demonstreert de brandweer nog hoe een auto wordt opengeknipt.

Vreemde eend in de bijt op het Veiligheidsplein is wellicht het minder bekende Strukton incidentmanagement. "Wij sluiten aan bij deze instanties en zijn als het ware een verlengstuk", vertellen Herman Jungschlager en Wilco Geurens. "De brandweer knipt in principe iemand los en is dan klaar, maar daar begint het voor ons pas." 

Zo is de politie vaak als eerst aanwezig om een weg af te zetten, maar dit wordt door Strukton overgenomen. "De politie zet gewoon de auto neer en wij zorgen voor een veilige afzetting. Wij geven de weg ook pas weer vrij als ‘ie helemaal schoon is." Zo is Strukton bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het reinigen van de weg als er olie heeft gelekt, maar ook zijn ze verantwoordelijk voor chemische drugsdumpingen.

Brandveiligheid

Om de inwoners van de gemeente te stimuleren om zelf aan de slag te gaan met een brandveilig leven, worden op het Veiligheidsplein rookmelders uitgedeeld aan iedereen die een enquete in wil vullen. "We willen de mensen bewustmaken van al het gevaar dat in huis kan voorkomen", vertelt Ad Franken van de vrijwillige Brandweer Steenbergen.

"Iedereen weet dat het verstandig is om één rookmelder of liefst meer op te hangen, maar ik denk dat mensen het als een kostenpost zien." Dat er een gratis rookmelder wordt uitgereikt is volgens Franken dan ook een eerste stap in de goede richting.

"Als je niet wakker wordt gemaakt bij een brand door het geluid van een rookmelder, dan kan je al gestikt zijn voor je überhaupt iets meekrijgt van de brand. Je hebt al een rookmelder voor 2,50 euro, dat is het toch wel waard als het je leven gaat redden?" 

Franken is dan ook tevreden als de mensen woensdag vertrekken met extra informatie in hun achterhoofd. "Ik hoop dat de mensen wijzer weggaan en beseffen dat het ook hen kan overkomen."

Tip de redactie