Imker Kees Dogge houdt zo'n 65 bijenvolken

Ze zijn er in grote getale, bijenpopulaties, maar lang niet voldoende aanwezig om het groeiende aantal gewassen te bestuiven wereldwijd.

In Hanyuan in China past men handbestuiving toe, dus zonder bijen. Het vak imker is uitstervende. Er zijn periodes van onverklaarbare bijensterfte. Zorgelijke feiten en cijfers die een beetje weerlegd worden bij imker Kees Dogge van Kwekerij Landjuweel in Welberg.

Samen met zijn vrouw Marjoleen en zoon Maurits (13) houden zij zo’n 65 bijenvolken voor bestuiving en honing binnen de grenzen van Steenbergen en de Brabantse Wal. "Zonder bijen op aarde zou de mens niet langer overleven dan vier jaar", zei natuurkundige Albert Einstein. 

Deze uitspraak maakt meteen het belang van bijen duidelijk. Dat belang wordt ook in het hart gedragen bij de imkerfamilie Dogge uit Welberg. Ze zijn zo’n vijf jaar bezig met raszuivere honingbijen van het ras Carnica. Dat ging overigens niet zonder horten en stoten.

De allergische reactie op een bijensteek speelde even parten, maar dankzij hulp vanuit de Nederlandse Bijenhoudersvereniging bouwt hun eigen lichaam een immuniteit op.

Bevruchting

"Het is als hobby begonnen, maar het is een virus geworden", lacht Kees Dogge. Zijn passie voor bijen is groot. In zijn imkershop wordt niet alleen honing van de bijen verkocht, ook voer en materialen voor het houden van bijen wordt er aangeboden.

Kees is een gediplomeerd imker en weet er veel over te vertellen: "Een koningin legt zo’n 20.000 eitjes per dag en ze kan vijf jaar lang bevruchte eitjes leggen. Een koningin komt zelden uit haar cel, want zonder koningin kunnen bijen niet leven. Als ze moet worden bevrucht, wordt ze tot zeven snelst vliegende darren bevrucht in de lucht."

Voedingsgewassen

Wat ook een prestatie is, is dat honingbijen een heel gebied bestuiven. Kees Dogge: "Ik had alleen maar bloesems en geen appels. Door mijn eigen bijen wordt het nu bestoven en we hebben onbespoten appels."

Maar zijn honingbijen doen meer aangezien ze drie tot zes kilometer ver kunnen vliegen. In de omgeving van Steenbergen en de Brabantse Wal worden particuliere tuinen, bomen, struiken en tuinbouwgewassen bestoven. Een onderzoek heeft uitgewezen dat de economische waarde in Nederland, door bestuiving van land- en tuinbouwgewassen, op zo’n 750 miljoen euro ligt.

Er zijn voedingsgewassen die voor 80% afhankelijk zijn van de honingbij zoals de appel, aardbei, courgetten, kers, framboos, peer, pruim, blauwe bes, de tuinboon en het koolzaad.

Rol overheid

Over solitaire bijenpopulaties, dit zijn de wilde bijen, laat Kees het volgende weten: "Solitaire bijen vliegen zo’n 80 meter, veel minder dan raszuivere bijen. Het is belangrijk dat bijvoorbeeld grasbermen worden ingezaaid met bloemenmengsel en dat er meer Lindebomen worden geplaatst." 

Kees zijn visie wordt bevestigd door algemeen secretaris van de VN-conferentie voor Biologische Diversiteit, Ahmed Djoghlaf: "Plantensoorten zullen verdwijnen als de bestuiving verdwijnt. En als we schakels gaan missen, dan breekt de ketting." 

Hier ligt een duidelijke rol voor de overheid, waaronder ook gemeenten binnen de Brabantse Wal, die hun verantwoordelijkheid kunnen nemen in zaai-, maai- en plantbeleid om ecologische verbindingszones te creëren en biodiversiteit te stimuleren.

Cursus

Op 7 november 2016 wordt er een informatieavond gehouden voor de beginnerscursus imker in Bergen op Zoom. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.bijenhouders.nl/cursussen of via Jos Bastiaansen op e-mail Bijenhoudersdewalvanbrabant@gmail.com

Voor theedrinkers is er nog een tip. Kees Dogge: "Drink thee met honing niet te heet. Het mag niet warmer zijn dan 38 graden, anders gaan de enzymen verloren."

NUwerk

Tip de redactie