In 2014 bracht Dragon Plastics een eigen designlabel op de markt: POD for life.

De POD-producten bestaan uit onderscheidende en eigentijdse woonaccessoires van gerecycled restafval. Het duurzame POD for life is in de categorie Ondernemers door de gemeente Tholen genomineerd voor een Duurzame Duim, een symbolische pluim voor duurzame ondernemers, organisaties en onderwijsinstellingen.

De gemeente Tholen neemt deel aan het initiatief ‘Duurzame Duimen’ van de Regio West-Brabant en nomineerde Energie(k) Vosmeer in de categorie organisaties en POD for life in de categorie ondernemers (MKB) voor de symbolische pluim.

Tot en met de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober kun je op de website Duurzame Duimen je stem uitbrengen. POD for life heeft inmiddels 42 duimen gekregen. "Het zou mooi zijn als we in de top drie mogen eindigen", aldus Monique van Bale van POD for life.

De producten die onder het lifestylelabel vallen betreffen allemaal interieur- en exterieuraccessoires van gerecycled kunststof afval al dan niet gecombineerd met natuurlijke restproducten als papier-, hout- of bermgrasafval. De gehanteerde recyclemethode draagt bij aan een aanzienlijke reductie van het eigen restmateriaal.

Bedrijfsvoering

Sinds ’85 is de expert in rotatiegieten bezig met het ontwikkelen en vervaardigen van specifiek op de klant gerichte kunststof producten en halffabricaten. Ruim een half decennium terug is het bedrijf samen met andere lokale ondernemers zich meer gaan richten op een duurzame bedrijfsvoering waar het gaat om afvalinzameling.

Enkele jaren terug bedachten directeur Cor van Gils en operationeel manager Rick van Gils dat door zelf het kunststof restafval om te gaan zetten tot bruikbare producten de resthoop intern aanmerkelijk kan worden teruggebracht. Voor POD for life wordt het restafval met een schredder tot een bruikbaar formaat fijngemaakt.

Matrijzen die al worden toegepast voor andere producten, worden ook ingezet voor de designproducten die in eigen beheer worden ontworpen en gecreëerd. "We hebben onder meer ook een matrijs in gebruik die we in samenwerking met de Hoge School Zeeland voor het vervaardigen van bloembakken gebruikten", licht sales manager Elisca van Leeuwen toe.

De giettechniek wordt met aandacht toegepast. Externe verhitting maakt dat het restmateriaal zich vormt naar de binnenzijde van de matrijs. Het materiaal en de warmtebron bepalen of de duurzame producten homogeen of open zijn van structuur.

Circulair

Voor een uniek en sfeervol ontwerpresultaat worden er ook restproducten van andere bedrijven aan de kunststofdeeltjes toegevoegd. Van Leeuwen: "Voor een circulaire economie is het terugzetten van restafval in het productieproces heel waardevol." 

De producten van POD for life zijn van duurzame kwaliteit en blijvend herbruikbaar. Van Bale: "Uit een restproduct waar je niet veel mee aan kunt ontstaan bijzondere, sfeerverhogende, exclusieve, maar bovenal duurzame woonaccessoires." 

De nominatie voor de Duurzame Duim om reden van POD for life, waarbij alles draait om recycling, wordt door Dragon Plastics vooral gezien als een erkenning en waardering.