De lelijke kale rotonde aan het begin van de Steenbergseweg was al geruime tijd een doorn in het oog van enkele leden van de Dorpsraad van Dinteloord. 

Mogelijk komt daar binnenkort verandering in, want er bestaan intussen al vergevorderde plannen om de rotonde nu eindelijk eens op een leuke manier 'aan te kleden'. Als alles doorgaat komt er namelijk over niet al te lange tijd een kunstwerk op te staan in de vorm van een suikerbiet.

Adoptie

Sinds de opening van de A4 is de oude N259 een gemeentelijke weg geworden. Om de kosten enigszins te kunnen dragen is vanuit de gemeente de vraag gekomen of de drie aan deze weg gelegen rotondes misschien voor een gedeelte geadopteerd kunnen worden door derden.

Kuun de Boer van Dorpsraad Dinteloord zag in deze vraag wél een mooie aanleiding om de rotonde op Dinteloords grondgebied eens fraai op te pimpen met een heus kunstwerk.

Idee

Iedereen vindt het een prima initiatief en de plannen staan intussen dan ook al flink in de steigers. Probleem is alleen, dat er nog een stuk in de financiering ontbreekt. Kuun de Boer: "Ik ergerde me al een jaar of anderhalf aan de kwaliteit van 'onze' rotonde."

"Toen ik een poos geleden in Voorhout was, zag ik daar op een rotonde een fraai kunstwerk staan in de vorm van een tulpenbol. Ik kreeg meteen de gedachte aan iets soortgelijks, maar dan in de vorm van een suikerbiet. Dat is tenslotte bij uitstek hét symbool van Dinteloord. Vervolgens zijn we die plannen verder gaan uitwerken binnen de Dorpsraad."

Ontwerp

Daarbij werd dankbaar gebruik gemaakt van de expertise van kunstenaar Hans Hanssen. Hans is een goede bekende bij de Dorpsraad, want hij was enkele jaren geleden betrokken bij de uitvoering van de social sofa verderop in het dorp.

Hans had al meteen een mooi ontwerp voor de suikerbiet in gedachten, en heeft dat later ook op diverse manieren al uitgewerkt. Hij wist ook vrijwel meteen van welk materiaal het kunstwerk gemaakt moest worden: van Cortenstaal. "Dit materiaal heeft verschillende voordelen", vertelt Hans enthousiast.

"Het heeft een robuuste uitstraling en is goed betaalbaar en verwerkbaar." Kuun vult aan: "Bovendien is Cortenstaal in hoge mate hufterproof, iets waar je vandaag de dag jammer genoeg ook rekening mee moet houden. We willen namelijk wel voor langere tijd kunnen genieten van het toekomstige kunstwerk."

Blikvanger

Ook over de verdere uitwerking van het ontwerp heeft Hans al goed nagedacht. Het moet een echte blikvanger worden aan het begin van het dorp, inclusief ronddraaiende verlichting binnenin; de suikerbiet heeft namelijk een halfopen structuur. Het kunstwerk wordt al met al 3 tot 3,5 meter hoog en zo’n 25 meter in doorsnee.

De biet wordt geplaatst op een duidelijk gestructureerde ‘bodem’, eveneens van Cortenstaal. Het geheel komt te staan op een bestrating van kasseien, die ongeveer een derde deel van de rotonde in beslag neemt. De situering van het kunstwerk is zodanig dat het van alle kanten goed zichtbaar is.

Motie

Het enige wat de realisatie nog in de weg staat, is een gat van 8.000 euro. Kuun hierover: "Het wordt nog een moeizame weg om dat gat te overbruggen. We zijn tot de conclusie gekomen dat crowdfunding in dit geval geen optie is."

Het College van Steenbergen was erg enthousiast over het plan, maar geeft aan er geen geld voor over te hebben. "Vanuit de PvdA-fractie is nu een motie ingediend om in de gemeenteraad de nodige medestanders te vinden, zodat ons plan toch door kan gaan."

"We wachten de gang van zaken geduldig en hoopvol af. Het zou toch doodzonde zijn als het niet door zou kunnen gaan? De suikerbiet is een lokaal product en een symbool van deze streek waar wij supertrots op zijn. Dit kunstwerk is een aanwinst voor de hele gemeente!"