Eerste inloopavond over herinrichting Steenbergen-Zuid

Gemeente Steenbergen staat aan de vooravond van een grote aanpak in Steenbergen-Zuid.

Met zo’n vierduizend inwoners is het de grootste wijk van Steenbergen. In drie fases worden er inloopavonden gehouden in het gemeentehuis. Eenieder die wil, kan haar of zijn visie ventileren.

Wethouder Cors Zijlmans verwelkomt persoonlijk iedere bezoeker die naar de inloopavond komt. Op grote borden, die uitgestald zijn in de raadszaal, wordt een situatie geschetst van de actuele stand van zaken in de straten Acacialaan nr. 23 en 25, Amaryllisstraat, Anjerstraat, Azaleastraat, Beukstraat, Cyclaamstraat, Dahliastraat, Eikstraat, Esdoornstraat, Fuksiastraat, Iepstraat en de Lijsterbesstraat.

Daarnaast gaat het ook om de Magnoliastraat, Oudlandsestraat nr. 41, 49, 53, 55,69 en 81, Plataanstraat, Primulastraat, Seringenlaan nr. 58 tot en met 84, Vlierstraat en de Zilverdenstraat.

Kastanjebloedingsziekte

Verschillende straten mogen dan een bomennaam dragen, de bomen die in dit deel van Steenbergen staan worden een risicogebied genoemd als het gaat om de gezondheid van de bomen en de herinrichting in de nabije toekomst.

"De essentaksterfte rukt op in Nederland en deze is vermoedelijk al geconstateerd in Nieuw-Vossemeer", vertelt Frederique Jansen, beleidsmedewerker Cultuurtechniek gemeente Steenbergen. "Ook tachtig procent van de kastanjebomen zijn besmet in Steenbergen door de kastanjebloedingsziekte. We kijken naar duurzaamheid."

Zoals het nu gepland is, staan er 330 bomen in de wijk Steenbergen-Zuid waarbij er geraamd is om honderd bomen te vervangen.

Parkeerproblematiek

Rieneke en Mark Bos wonen in de Plataanstraat. Ze hebben geen last van de bomen die er staan, maar maken zich zorgen over de parkeersituatie in hun straat en de wateroverlast bij hevige regenval. "Bij wateroverlast hoeven wij geen vaatwasser aan te zetten en kunnen we ook niet onder de douche", vertelt Rieneke Bos.

Het is bekend dat de riolering in de Plataanstraat niet optimaal werkt. Het parkeren laat daarbij te wensen over. "Als er aan beide kanten wordt geparkeerd, geeft dit geen goede doorgang", aldus Mark Bos. "Soms moeten auto’s achteruit rijden om de ander door te laten." 

Er zijn vijftien woningen in de Plataanstraat met veertien parkeervakken. Met meerdere auto’s per woning geeft dit problemen.

Betonnen bollen

Het parkeeronderwerp wordt ook bij een volgend groepje besproken. Het zijn Rob Driessen en Charel van Crugten van VV Steenbergen. Zij zien graag dat het sportpark bij elkaar wordt gehouden. Op de borden wordt een plan weergegeven met een parkeerterrein dat het sportpark verdeelt in aparte vakken waardoor het geheel los komt te staan van elkaar.

Björn Trouw uit de Lijsterbesstraat maakt een pleidooi namens meerdere bewoners. Het belangrijkste item vindt hij de betonnen bollen op de straat die vervangen dienen te worden naar groene paaltjes. "Dit heeft al voor veel schade gezorgd aan auto’s", laat hij weten. En ook in zijn straat speelt wateroverlast parten.

Overstortriool

Kees van de Reest, civieltechnisch beleidsmedewerker gemeente Steenbergen, geeft aan dat het probleem wateroverlast goed en effectief aangepakt gaat worden. "We maken dit toekomstbestendig in verband met klimaatverandering. We leggen een overstortriool aan in overleg met het Waterschap. Dit houdt wateroverlast tegen voor een lange periode." 

Ook de Stadsraad Steenbergen is vertegenwoordigd op de eerste inloopavond. "Ze hebben het heel goed geregeld van de gemeente", vertelt Sjaak Damen van de Stadsraad Steenbergen. "Iedereen krijgt de kans om z’n woordje te doen."

"Wat ik hoor, is reëel", vertelt wethouder Cors Zijlmans. "We willen graag dat mensen aangeven waar de problematiek ligt." Op donderdag 29 september 2016 en op donderdag 6 oktober 2016 vinden de andere inloopavonden plaats van 19.00 tot 21.00 uur.

Tip de redactie