De nieuwe havenkom van Steenbergen heeft bij de eerste Havendag op zondag zijn beste beentje voorgezet.

De organisatoren Jachthaven de Schapenput, De Wallevis, Vlietsail Steenbergen, Z’onder Zeil en Sportparkuitje.nl zetten Steenbergen op de kaart als een waterstad waar vertier te vinden is. Dat vertier was duidelijk zichtbaar en te beleven tijdens de Havendag.

Terrassen zaten vol, sporters zetten hun beste beentje voor, kinderen speelden Hollandse spelletjes en de muziek, met eten en drinken erbij, deed de rest.

Dat Steenbergen rijk is aan water weet menigeen reeds. De streek, onderdeel van De Brabantse Wal, kan vanaf het water goed verkend worden. Maar dat geldt ook voor wie zich aan land begeeft in de vernieuwde haven van Steenbergen tijdens de Havendag.

Sport, muziek en spel wisselden elkaar af of vulden elkaar aan. Het aloude brood en spelen, ten gunste van het volk ter vermaak, blijkt nog steeds te werken.

Havenliederen

De aftrap was voor Vlietsail Steenbergen. ’s Middags was er een sport- en spelmiddag en ’s avonds bracht het muzikale segment de mensen in een feestelijke sfeer. De hele dag was muziek aanwezig.

In de middag werd toepasselijk het nummer Daar in dat kleine café aan de haven van Vader Abraham gespeeld door een dweilband. Het werd heel even stil en druk aan de kade toen de brandweerpost Steenbergen een demonstratie gaf waarbij een drenkeling gered werd.

Paniek in de haven

De demonstratie werd aangekondigd met de sirenes van de brandweerwagens. Een drenkeling, vrijwillige brandweerman Jeroen Vollebregt, werd uit het water gered. De redding van de drenkeling trok veel toeschouwers.

Op de kade gingen de spelen ondertussen door. Zo ook was er een raadspel bij de Mini Supportersvereniging met twee eerste prijs-winnaars: Juul-Lotte Kramer en Wout Kerbusch mochten met een cadeaubon van €15 naar huis.

Vrijwilligers en bedrijven

De jongste deelnemers aan de hardloopwedstrijd De Acht van Steenbergen, met hoofdsponsor Sportshop Heshof, beten het spits af. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door Roparunteam Door Dik en Dun.

De opwarming voor de kleine sporters werd professioneel begeleid door Cliff en Dennis van Fysiotherapie Melief uit Steenbergen. Vrijwilligers en bedrijven zetten zich in om Steenbergen van zijn mooiste kant te laten zien. Op de eerste Havendag van Steenbergen is deze missie geslaagd.