De 18-jarige Sanne Jansen doet zondag 2 oktober mee aan de eerste editie van Run for KiKa Amsterdam.

Daarmee draagt zij een steentje bij aan genezing van kinderkanker. De studente verpleegkunde uit Sint-Maartensdijk kreeg zelf op jonge leeftijd leukemie oftewel bloedkanker. Op haar 11e is ze volledig hersteld verklaard. Sindsdien wil ze graag iets voor de Stichting Kinderen Kankervrij betekenen.

Sanne was vier jaar toen ze werd belast met leukemie. "Daar ben ik twee jaar lang voor behandeld. Ik herinner me de bezoeken aan het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam, maar verder staat me er niet veel meer van bij. Ik heb het niet heel bewust meegemaakt", vertelt de Smerdiekse.

"Na zeven jaar werd ik beter verklaard. Sindsdien roep ik dat ik iets voor KiKa wil doen." De Run for KiKa Amsterdam is de laatste run van de stichting van deze zomer. "Voor mij was het haalbaar om er nog voor te gaan trainen, wat ik nu zo’n vier maanden doe." 

Sanne is van plan om tien kilometer in het Amsterdamse bos, waar de run wordt gehouden, hard te lopen. Er is ook keuze uit een afstand van vijf kilometer en een kidsrun van een kilometer.

Basis

Toen Sanne begon met trainen had ze al een sportieve basis. "Twee keer per week speel ik korfbal bij korfbalvereniging Emergo in Sint-Maartensdijk. Wat dat betreft heb ik een sportieve basis." Toch heeft ook Sanne wel eens een duwtje in de rug nodig.

"Om me te motiveren gaat er altijd wel iemand mee trainen. Ik train drie keer per week. Nu de run echt dichterbij komt probeer ik er nog meer uit te halen." Naast dat ze graag iets voor het goede doel wil betekenen, wil Sanne ook haar conditie extra opvijzelen. Haar oom Ko van de Griek is haar personal trainer.

"Hij was sportleraar in het leger en weet iemand goed te begeleiden. Ik heb zeker steun aan hem." De tweedejaars studente volgt haar opleiding bij Scalda in Goes. "Dat ik verpleegkundige wil worden komt voort uit de tijd dat ik veel in het ziekenhuis verbleef, want als kind zei ik al dit te willen doen. Ik hoop ooit de kans te krijgen in het Sophia te mogen werken."

Sponsorloop

Voordat Sanne aan de Run for KiKa Amsterdam meedoet, is er eerst aanstaande donderdag nog de sponsorloop om haar inmiddels bijeen verzamelde bedrag van 970 euro verder aan te vullen. "Mijn streven was 500 euro, maar al snel stond het bedrag al op 700 euro."

Ook krijg ze bijval vanuit het bedrijfsleven, want de vakgarage in Poortvliet waar haar vader Arie werkt, biedt eveneens financiële steun. Indien de Facebookactie 700 keer een ‘vind ik leuk’ krijgt, loopt dat bedrag op naar 275 euro. In de afgelopen weken liep Sanne ‘s avonds hard om de hitte te omzeilen.

"Na acht uur is het wel te doen. Ik drink goed, maar ik heb bij de run liever regen dan die warmte, want die is om een uur ‘s middags." De Smerdiekse verwacht in Amsterdam een heel mooie ervaring op te doen. Vanaf de zijlijn zal ze worden gesteund door familie en vrienden.