De gemeenten Steenbergen, Halderberge, Bergen op Zoom, Woensdrecht en Tholen zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van aangepast sporten.

Enkele sportverenigingen uit West-Brabant kwamen op woensdag 14 september bijeen in ’t Cromwiel, het multifunctionele centrum van Steenbergen, om de mogelijkheden voor aangepast sporten binnen hun vereniging te bekijken.

Onbeperkt Sportief-West is de naam van de samenwerking. Sporters met een fysieke of verstandelijke handicap kunnen bij het loket aankloppen om te kijken of er een sport voor hen in de buurt is.

Naast lid zijn van sportverenigingen moet het volgens Rien Hermans van Sportservice Brabant mogelijk zijn om ook trainingen of clinics te volgen.

Symposium

Het symposium heeft als bedoeling om aangepast sporten onder de aandacht te brengen bij sport- en beweegverenigingen die daarmee nog niet bekend zijn. "We zijn zeer te spreken over het initiatief van minister Schippers", vertelt Hermans.

"Met het programma 'Grenzeloos actief' wordt er ook aan invalide sporters gedacht die niet direct bij een vereniging kunnen aansluiten." Naast het feit dat er meer aangepaste sporters hun sport kunnen beoefenen, komt er – volgens Hermans – ook meer ruimte voor regionale samenwerking.

Hermans: "En dan heb ik het niet alleen over de vijf gemeenten die samenwerken met het sportloket. Dankzij het loket zullen ook sportverenigingen, fysio’s, noem het rijtje maar op, met elkaar in contact komen."

In totaal moeten er in Nederland 43 samenwerkingsverbanden ontstaan zoals Onbeperkt Sportief-West. Hermans: "Deze zijn gelijk aan de WMO-regio’s in Nederland. De missie is om mensen met een beperking deel te laten nemen aan sport- en beweegactiviteiten door hen op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met sport."

Aangepast Sporten

Een goed voorbeeld is in 2012 al ontstaan in Bergen op Zoom. Jeroen Jonkers sprak als projectleider Aangepast Sporten Bergen op Zoom over de zes verenigingen die inmiddels zijn aangesloten. "Vanuit SPADO, waar ik coördinator van de G-groep ben, organiseren we veel wedstrijden. Ook voor G-sporters proberen we ons aanbod zo ruim mogelijk te houden."

Het leverde al snel het EK Atletiek voor verstandelijk gehandicapten op voor de Bergse atletiekvereniging. Jonkers: "Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om alleen maar vijf dagen atletiekwedstrijden te houden, maar wij wilden meer. Zo organiseerden wij tijdens het EK in 2014 ook diverse clinics om (verstandelijk) gehandicapten weer aan het bewegen te krijgen en warm te maken voor de sport."

Twee jaar eerder startte Jonkers namens SPADO al de werkgroep Aangepast Sporten. Naast SPADO zijn ook HTV (tennis), GENIE (turnen en dansen), Tempo (hockey), de Krabben (zwemmen en waterpolo) en Ai Te (judo) aangesloten bij het samenwerkingsverband.

Paralympics

Tussen de sprekers van de aanwezige verenigingen door was het de beurt aan Robin van Damme. Van Damme is een 25-jarige speerwerper met ambities die reiken tot aan de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020. "Het doel was om er dit jaar in Rio de Janeiro al bij te zijn, maar helaas was het onderdeel van het programma geschrapt."

Het is een zeer aangrijpend verhaal van de 25-jarige sporter, die acht jaar geleden zijn onderbeen verloor. "Gelukkig werd het bij mij al snel duidelijk dat ik botkanker bij mijn enkel had”, vertelt hij zijn verhaal. “Ik had twee keuzes: de tumor laten verwijderen, met het risico dat het alsnog verspreid in mijn lichaam zat of laten amputeren."

Hij koos voor het tweede. "Ik had me er al snel bij neergelegd en wilde juist zo snel mogelijk weer sporten."
Inmiddels geeft de speerwerper bootcamps en personal trainings aan zowel invalide als valide sporters. "Mijn amputatie hoeft geen belemmering te zijn. Voor vrijwel iedereen is er een sport die bij hem of haar past."