Maandagavond hield de politie in Ossendrecht een demonstratie van het gebruik van roofvogels bij het vangen van drones. De politie verwacht de dieren over een klein halfjaar in te zetten.

Ook wordt een aantal agenten, dat affiniteit heeft met dieren, opgeleid tot vogelgeleider.

Een jaar geleden startte de politie, samen met een gespecialiseerd roofvogelbedrijf, een proef om te onderzoeken of het mogelijk is om roofvogels te trainen om drones te onderscheppen.

Dat bleek zo succesvol dat de politie de anti-drone-maatregel nu operationeel gaat inzetten en daarvoor een aantal vogels, Amerikaanse zeearenden, heeft aangeschaft. De Nederlandse politie is het eerste korps ter wereld dat hiervoor roofvogels inzet.

Prooi

De zeearenden worden getraind om een drone als prooi te zien. Van nature is de roofvogel geneigd haar prooi mee te nemen naar een veilige plek. De vogels wordt nu aangeleerd om de prooi mee te nemen naar een door de politie aangewezen plek. Dit om te voorkomen dat de drone niet willekeurig in de menigte belandt.

De roofvogels worden op meerdere plekken in het land gestationeerd zodat ze snel inzetbaar zijn.

Demonstratie

Maandagavond gaf de politie een demonstratie van het gebruik van roofvogels. Na enkele keren cirkelen, greep de vogel de drone onder toeziend oog van het publiek uit de lucht.