De kanonschoten die de historisch-nostalgische dag van Stichting Tholen 650 jaar moesten inluiden bleven uit.

De weigerende kanonnen zetten in elk geval niet de toon voor het dagprogramma. Overal in en rond de haven en in het stadhart van Tholen waren er tal activiteiten die de historie van Tholen tot leven riepen.

Terwijl de toeschouwers vol verwachting stonden toe te kijken, werd er alles aan gedaan om de kanonnen aan de praat te krijgen. Tevergeefs. Om twaalf uur werd een tweede poging ondernomen. De officiële opening op het bordes van het oude stadhuis, waarbij de Thoolse stadsrechten centraal stonden, verliep soepeler.

De zonovergoten historisch-nostalgische dag viel samen met de landelijke open monumentendag. Deuren van Thoolse monumenten als jachtwerf Van Duivendijk, de Gasthuiskapel, de molens De Hoop en De Verwachting stonden dan ook open voor publiek.

Stadsreuzen

Bij Tholen 600 jaar was er een draaiorgel in Tholen te vinden en nu, 50 jaar later, klonk opnieuw het geluid van de draaiorgel. Vanuit Brabant waren de Bergse stadsreuzen mee komen feesten. Naast de tochtjes met de amfibievoertuigen, kon je op de kade ook genieten van al het boeiends in het havenwater.

De platbodems, de Kamper Kogge, de sleepboten, noem maar op. De Contr’ Escarpe was met een eet- en horecaplein ook interessant voor de inwendige mens. Dezelfde locatie vormde tevens het toneel voor de oldtimershow. Het publiek vergaapte er zich aan tientallen historische bolides.

Met een helikopter boven Tholen vliegen was voor velen een droom die uitkwam. Later in de middag zouden ook vliegtuigen van museum Wings to victory over Tholen vliegen. De stadsgids hield liever beide voeten op de grond terwijl hij belangstellenden van alles vertelde over de geschiedenis van de vestingstad.

Publiek vermaak

Eventueel kon je ook met een treintje of de paardentram een rondje doen. De tentoonstelling over de Thoolse geschiedenis in het oude stadhuis en de extra tentoonstelling over de visserij in Tholen in de Grote kerk trokken veel publiek.

Publiek vermaak was er ook in de vorm van een hoefsmid, een wagenspel, historische fotopuzzeltocht en optreden van Chantez à Dieu en Ars Musica en nog veel meer.

De Eendrachtweg, Botermarkt en Kerkstraat vormden voor de gelegenheid een heuse historische eet- en winkelstraat. Halverwege de avond is de historisch-nostalgische dag besloten met een sprookjesachtige vlootschouw in de haven van Tholen.