De eerste schooldag is al zingend en met een glas champagne begonnen voor Brede Basisschool De Kreek. 

Het belooft een heel leuk jaar te worden omdat de school dit jaar 25 jaar bestaat. De aftrap van de feestelijkheden was de onthulling van het schoolplein-artproject, met daarbij de feestelijke belofte van directeur Gerrit Coldeweijer: "Het feest begint vandaag en we gaan er het hele jaar mee door!"

Elke maand staat er namelijk een evenement gepland, verzekert Mieke Vriezekolk, leerkracht van groep 5. Zij heeft komend jaar de regie in handen en wordt daarbij door het hele team volop gesteund.

"De betrokkenheid is heel groot. We hebben zo’n leuk en hecht team, het is bijna een familie. Samen gaan we dit allemaal doen en iedereen helpt even hard mee met de voorbereidingen", illustreert Mieke.

Als ze over die saamhorigheid vertelt, zegt ze er zelfs kippenvel van te krijgen. "Het is gewoon voelbaar." De ouders doen ook mee, de ouderraad neemt de organisatie van één van de komende feestjes op zich.

Vertroetelen

Hoewel de plannen voor het komend jaar al zijn uitgewerkt, wil juffrouw Mieke de verrassingen die in het verschiet liggen nog niet verklappen. "De kinderen weten nog van niets".

Ze licht alleen een tipje van de sluier op voor de maand oktober. Het feestthema is dan geïnspireerd op het thema van de Kinderboekenweek: Voor altijd jong. De school verandert, in samenwerking met het Kellebeekcollege, dan in een wellness centrum waar de kinderen zich kunnen laten vertroetelen.

Vissekom

"Bij een feest maak je je huis en tuin extra mooi", legde de 'burgemeester', zoals de schooldirecteur vaak wordt genoemd door de jongste kinderen, uit.

"Wij hebben daarom het schoolplein gepimpt." Eén van de onderdelen was het nieuwe jasje voor de zandbak. Op de rand daarvan zwemmen voortaan kleurige vissen rond. Die zijn vorig schooljaar met hulp van kunstenaar Iwaz ontworpen door de leerlingen. Het bewerken van de tafels met deze vorm van schoolplein-art staat de komende weken nog op het programma.

Pionieren

Basisschool De Kreek start dit schooljaar met 230 leerlingen. Destijds, in 1991 waren het er 40, herinnert leerkracht Mark Suijkerbuijk zich. Met Jacqueline van der Bent en Leo Dennis, twee collega’s die ook nog altijd op De Kreek werkzaam zijn, pionierde hij op 'het nieuwe land'.

De scholen, overbuur basisschool Lodijke viert dit jaar ook haar jubileum, werden er als een van de eerste gebouwen op de Bergse Plaat weggezet, een nieuwbouwwijk die door zandopspuiting is ontstaan. Het was een hectische tijd, herinnert meneer Mark zich. "Er stonden haast nog geen huizen, er waren geen wegen en als het waaide zat alles onder het zand."

Reunie

Aan het einde van het schooljaar, op 17 juni, staat de reünie gepland. "In de middag zodat iedereen daarna nog de stad in kan", vertelt Mieke.

Zij kwam twee à drie jaar na het begin bij De Kreek werken en verheugt zich al op het weerzien met vele oud-leerlingen. Er is inmiddels een Facebook pagina actief, Reünie De Kreek, met foto’s van vroeger. De initiatiefnemers hopen dat daar alvast leuke anekdotes en herinneringen op gedeeld worden.